Gledateljima ilegalnih IPTV servisa u Italiji prijeti do 25.000 eura kazne i zatvor

240 pretplatnika na ilegalni IPTV servis moglo bi završiti na sudu, gdje im prijeti kažnjavanje zbog "posjedovanja ukradene imovine" – u ovom slučaju riječ je o piratskim sadržajima

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. rujna 2021. u 23:11

Talijanski mediji ovoga su tjedna zabilježili kako je financijska policija u tamošnjem gradu Piacenzi otkrila i prijavila 240 korisnika ilegalnih pretplata na IPTV servis koji je nudio piratizirane sadržaje raznih pružatelja usluga. Među oštećenima spominju se Sky, Dazn, Mediaset Premium, Netflix i Amazon Prime, čije sadržaje su optuženi pretplatnici plaćali ukupno 10 eura mjesečno jednom ilegalnom operatoru IPTV servisa.

Ovaj slučaj nastavak je akcije s početka prošle godine, kada je jedan 60-godišnji Talijan s Apulije optužen da je vodio piratski IPTV servis i prodavao pretplate na njega. U veljači prošle godine, osim njega, pod optužbama se našlo 223 pretplatnika, a sada se pravosudni pritisak na korisnike ilegalnih usluga nastavlja. Pretplatnike je, kažu iz talijanske financijske policije, pronašli putem "sofisticirane tehnike traganja" te financijske istrage – što god to značilo.

Na udaru i pretplatnici

Optuženi pretplatnici prema talijanskim zakonima mogu biti kažnjeni za posjedovanje i korištenje opreme za neovlašteno dekodiranje audiovizualnih sadržaja, ali i "primanje i posjedovanje ukradene imovine". Za slučaj da budu proglašeni krivima mogla bi im se izreći kazna u visini od 2.582 pa do čak 25.822 eura, a budući da je, u slučaju posjedovanja ukradene imovine, riječ o kaznenom djelu, u igri je i mogućnost izricanja zatvorske kazne.

Policija poručuje da će nastaviti borbu protiv galopirajućeg fenomena ilegalne IP televizije, što je jedna od strateških zadaća financijske policije u Italiji. Ilegalni streaming video sadržaja, kažu, predstavlja glavni i najštetniji oblik digitalnog piratstva, koji ima negativne posljedice na ekonomiju i tržište rada.