Snapdragon 8 Gen 3 stiže s 30 posto boljim performansama i donosi razna AI poboljšanja

Qualcommov najjači SoC do sada, Snapdragon 8 Gen 3, naći će se ubrzo u novim flagship mobitelima. Navodno će ga prvi koristiti Xiaomi

Matej Markovinović srijeda, 25. listopada 2023. u 11:44
Snapdragon 8 Gen 3.  📷 Foto: Qualcomm
Snapdragon 8 Gen 3. Foto: Qualcomm
SPECIFIKACIJE
  Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Proizvodni proces TSMC 4nm
Glavna jezgra 1x Kryo (Arm Cortex X4, 3,3 GHz)
Jezgra za performanse 5x Kryo (3,2 GHZ)
Učinkovite jezgre 2x Kryo (2,3 GHz)
GPU Adreno GPU
RAM LPDDR5 do 4.800 MHz
Pohrana UFS 4.0
Povezivost 5G, Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4
Prikaz 4K/60Hz, QHD+/144Hz

Qualcomm je ove godine ranije predstavio svoj novi SoC koji će se naći u nadolazećim flagship mobitelima. Riječ je, naravno, o Snapdragon 8 Gen 3 SoC-u napravljenom na 4-nanometarskom proizvodnom procesu s fokusom na umjetnu inteligenciju, igranje videoigara, audio i poboljšanja kod kamere.

Što se tiče performansi, Qualcomm navodi da je novi SD 8 Gen 3 za 30 posto brži i 20 posto efikasniji od svoga prethodnika. Ima glavnu jezgru Cortex-X4 takta 3,3 GHz, pet jezgri za performanse od 3,2 GHz te dvije jezgre za učinkovitost takta 2,3 GHz. Tu je i podrška za LPDDR5x memoriju do 4.800 MHz i do čak 24 GB.

Qualcomm nije otkrio GPU ovog SoC-a izuzev toga da je riječ o Adrenu, ali zato navode da je za 25 posto brži i učinkovitiji od GPU-a kojeg je imao SD 8 Gen 2 te da nudi 40 posto bolji Ray Tracing u videoigrama. Podržani su zasloni od 240 Hz i Unreal Engine 5.2, a tu je i tehnologija Adreno Frame Motion Engine 2.0 za glađu reprodukciju.

Osim toga, Qualcommov novi SoC dolazi s AI Engineom koji podržava multimodalne generativne AI modele i popularne velike jezične modele za prepoznavanje govora. Rečeno je u prezentaciji da SoC može pokrenuti do 20 tokena u sekundi za instantni odgovor AI pomoćnika, a pohvalili su se da ima i najbržu stabilnu difuziju na svijetu koja generira slike u djeliću sekunde.

Kako bi odgovori AI pomoćnika bili bolji, tu je u Qualcommov Sensing Hug koji pristupa osobnim podacima korisnika, razaznajući tako omiljene aktivnosti, tjelesnu spremnost i lokaciju. Uz to, AI poboljšava i fotografiju te videozapise, osobito kada je riječ o snimanju u noćnim uvjetima.

Kad je, pak,  riječ o povezivosti, SD 8 Gen 3 podržava Wi-Fi 7 do 6 GHz te ima modem X75 5G sa sub-6 GHz i mmWave antenama. Potrebno je napomenuti da SoC preko Bluetootha može isporučiti i 24-bitnu 96 kHz glazbu bez gubitka kvalitete.

Iz Qualcomma napominju da će mobiteli sa Snapdragonom 8 Gen 3 biti dostupni već u sljedećim tjednima. Prvi model s tim SoC-om trebao bi biti Xiaomi 14. Detaljnije specifikacije SoC-a dostupne su na službenoj stranici proizvođača.