Apple najavio virtualni WWDC i pokrenuo studentsko natjecanje u programiranju

Umjesto u kongresnom centru u San Joseu, Apple će svoju developersku konferenciju ove godine održati isključivo online. S njom dolazi i prvo studentsko natjecanje u programiranju u Swiftu

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. svibnja 2020. u 14:00

Lipanj je tradicionalno mjesec kada Apple predstavlja ponešto novog hardvera, ali se više pažnje posvećuje softveru, novim aplikacijama, i najavama novog iOS-a i macOS-a nekoliko mjeseci prije izdavanja novih verzija. Sve ovo u normalnim se okolnostima događa na konferenciji WWDC početkom lipnja, no uvjeti pandemije i potrebe za društvenim distanciranjem i ovaj su događaj premjestile na Internet, i odgodile za nekoliko tjedana. Od ranije smo znali da će tome biti tako, a sada je objavljen i poneki detalj više.

Ove će godine 31. izdanje događaja Worldwide Developers Conference započeti 22. lipnja. Kao i ranije, konferencija će biti otvorena keynote predavanjima na kojima ćemo čuti novitete iz Appleovog ekosustava, a nakon toga uslijedit će dodatne radionice, labosi i druga predavanja.

Ono što je možda i najbolje u svemu – pristup prvom potpuno online WWDC-u u potpunosti će biti besplatan za sve developere, njih oko 23 milijuna registriranih. Mjereno prema "posjećenosti", ovo bi izdanje godišnje Appleove developerske konferencije, dakle, trebao biti najveće do sada. Na "meniju" će biti prije svega budućnost operacijskih sustava iOS, iPadOS, macOS, tvOS i watchOS, te njima pripadajućih aplikacija.

Studenti i učenici, pozor!

Velik dio Appleove developerske zajednice čine učenici i studenti, a ove će godine oni imati i značajniju ulogu. Samo za studente iz cijelog svijeta sada je otvoreno natjecanje Swift Student Challenge. U sklopu njega učenike, studente i njihove timove se poziva da do 17. svibnja prijave svoje radove u programskom jeziku Swift, nastale u okruženju Swift Playgrounds. Izazov je u tome da stvore scenu koju se može pregledati unutar tri minute.

Više detalja moguće je pronaći na ovom linku, a ograničenja za prijavu nema – dobrodošli su učenici i studenti iz cijeloga svijeta, a time da oni iz Europske unije moraju imati najmanje 16 godina da bi mali pravo sudjelovanja. Autorima najboljih radova Apple je osigurao nagrade u vidu WWDC20 jakni i bedževa, a svakako nije za zanemariti i činjenicu da će kreativnost, tehničke vještine i ideje timova recenzirati Appleov tim, uvijek u potrazi za talentima.