Carinska reforma EU-a: plaćat ćemo carinu i na pakete jeftinije od 150 eura?

Paketi naručeni izvan područja EU trenutačno ne podliježu carinjenju, ako im je vrijednost manja od 150 eura. No, novim prijedlogom reforme na razini Unije, to bi se moglo promijeniti

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. svibnja 2023. u 11:21

Europska komisija ovog je tjedna iznijela svoje prijedloge za sveobuhvatnu reformu carinske unije, koja je jedan od temelja funkcioniranja Europske unije od samih početaka. Najambicioznija je to reforma carinskog sustava od njezina osnivanja 1968., a jedan od osnovnih ciljeva joj je pojednostavniti carinske postupke za poduzeća. U duhu digitalne transformacije, reforma će ograničiti složene carinske postupke, a tradicionalne deklaracije za nadzor uvoza zamijenit će pametniji pristup koji se temelji na podacima – kažu iz komisije, uz najavu da će nova pravila smanjiti i razne rizike kod uvoza.

Carinski okvir EU će prilagoditi zelenijem, digitalnijem dobu te pridonijeti sigurnijem i konkurentnijem jedinstvenom tržištu. Reformom se pojednostavnjuju zahtjevi carinskog izvješćivanja za trgovce, skraćuje se vrijeme postupaka uvoza, olakšava se ponovna uporaba podataka i slično. Sve to trebalo bi administrativna opterećenja smanjiti za 25%, naglasila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Bez skrivenih troškova

Bit će osnovano i novo carinsko tijelo EU-a, koje će biti pokretač novog sustava. Obnovit će se IT infrastruktura, a novi centar EU-a za carinske podatke prikupljat će podatje koje dostavljaju poduzeća te će se, uz pomoć strojnog učenja, umjetne inteligencije i ljudske intervencije, nadležnim tijelima omogućiti sveobuhvatan pregled lanaca opskrbe i kretanja robe.

Uz sve ove najave daljnje digitalizacije carinskih postupaka, koje neće pretjerano utjecati na krajnje korisnike, stigla je i jedna koja zasigurno hoće.

U sklopu novog pristupa e-trgovini, EU će zahtijevati da trgovci, koji robu nude na području Unije, preuzmu svu odgovornost za plaćanje carinskih pristojbi i PDV-a pri kupnji, što znači da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama ili neočekivanoj papirologiji pri preuzimanju paketa.

Jednom kada naruče neku robu preko Interneta, kupci ubuduće mogu biti sigurni da su plaćene sve pristojbe i da je njihova kupnja sigurna i u skladu s ekološkim, sigurnosnim i etičkim standardima EU-a, poručuju iz Komisije.

Svi paketi će se cariniti

No, tu dolazimo i do još jedne promjene. Reformom se ukida trenutačni prag, na temelju kojeg je roba vrijednosti manje od 150 eura oslobođena od carina, što su počinitelji prijevara uvelike iskorištavali. Vrijednost do 65% takvih paketa koji ulaze u EU trenutačno je umanjena, pokazuju podaci EK, kako bi se izbjegle uvozne carine. Stoga – jednom kada zaživi nova reforma, svi paketi bit će podložni carinjenju.

Milijardu eura dodatnih carina

Usto se pojednostavnjuje izračun carinskih pristojbi za najčešće proizvode male vrijednosti kupljene izvan EU, čime se tisuće mogućih carinskih kategorija smanjuje na samo četiri. Time će se znatno olakšati izračun carina za male pakete, što će i platformama i carinskim tijelima pomoći da bolje obrade milijardu komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU. Uklonit će se i mogućnost prijevare, vjeruju u Europskoj komisiji te nadodaju da će novim carinski režim osigurati dodatne prihode od oko milijardu eura godišnje.

Svi ovi prijedlozi iz Europske komisije sada će se, radi postizanja dogovora, uputiti Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije te Europskom gospodarskom i socijalnom odboru.