Društvene mreže i EU zajednički protiv dezinformiranja vezanog uz koronavirus

U borbu protiv lažnih vijesti bit će uključene društvene mreže, novoosnovani Europski opservatorij za digitalne medije, a EU će pojačati i potporu neovisnim medijima i novinarima

Sandro Vrbanus srijeda, 10. lipnja 2020. u 15:32

Europska komisija danas je predstavila analizu mjera za borbu protiv dezinformacija povezanih s pandemijom bolesti COVID-19, te najavila nove aktivnosti na tom planu. Pandemija je popraćena velikom količinom lažnih ili obmanjujućih informacija, pa stoga u EK predlažu konkretne mjere koje se mogu brzo primijeniti.

Obuhvaćeni Facebook, Google, TikTok…

Prema objavljenom planu, koji se temelji na razumijevanju, komunikaciji, suradnji i transparentnosti, od internetskih se platformi traži da dostavljaju mjesečna izvješća s detaljnijim podacima o svojim mjerama za promicanje mjerodavnog sadržaja te za ograničavanje dezinformacija i oglašavanja povezanog s koronavirusom. Na ovo su već pristali Facebook, Google, Twitter, Mozilla ali i kineski TikTok.

Ratovanje tipkovnicama

"Dezinformacije u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 mogu dovesti do nečije smrti. Dužnost nam je zaštiti naše građane tako što ćemo ih upozoriti na lažne informacije i otkriti aktere odgovorne za takva djelovanja. U današnjem svijetu, koji počiva na tehnologiji i u kojem ratnici ne vitlaju mačevima, nego tipkovnicama, ciljane operacije širenja utjecaja i kampanje dezinformiranja dobro su poznato oružje državnih i nedržavnih aktera, stoga Europska unija jača svoje napore i kapacitete u tom području", izjavio je potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová najavila je "mobilizaciju" svih relevantnih dionika, od internetskih platformi do javnih tijela, te podupiranje neovisnih organizacija za provjeru činjenica (engl. fact checkers) i medija.

Nadovezujući se na rad novoosnovanog Europskog opservatorija za digitalne medije, EU će dodatno pojačati svoju potporu organizacijama za provjeru činjenica i istraživačima, najavljeno je danas.