Francuski regulatori odobrili ažuriranje za smanjenje zračenja iPhonea 12

Nakon novog ažuriranja koje je Apple izdao za korisnike iPhonea 12 u Francuskoj, razina specifične stope apsorpcije snizila se na 3,94 vata po kilogramu što je unutar zakonskih granica

Matej Markovinović subota, 30. rujna 2023. u 11:15
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Francuski regulatori odobrili su Appleovo ažuriranje softvera za iPhone 12 (verzija 4.06.02) koje snižava razinu specifičnu stopu apsorpcije zračenja te ju vraća unutar zakonskih granica. Tim se ažuriranjem zavrzlama oko potencijalne zabrane prodaje iPhonea 12 u Francuskoj službeno rješava.

Naime, francusko regulatorno tijelo ANFR provelo je testiranja na preko 140 mobitela, među kojima je i iPhone 12 te su otkrili da Appleov tri godine star uređaj emitira 5,74 vata po kilogramu kada se nalazi u džepu traperica, što prelazi standard Europske unije od 4,0 vata po kilogramu.

Iz tog je razloga sredinom rujna francuski ministar za digitalnu ekonomiju, Jean-Noel Barrot, rekao da će zabraniti prodaju iPhonea 12 u Francuskoj osim ako Apple ne riješi stvar u dva tjedna sa softverskim ažuriranjem.

Iako su na početku demantirali te tvrdnje, Apple je poslušao francuske regulatore te je izdao ažuriranje koje snižava razinu specifične stope apsorpcije na 3,94 vata po kilogramu što je unutar zakonskih granica. Ažuriranje će vjerojatno dobiti i korisnici iPhonea 12 u ostalim zemljama članicama Europske unije.