Mac Pro i 6.000 tabova u Chromeu

Chrome je poznat kako veliki potrošač RAM-a, no čini se kako je naišao na ravnopravnog protivnika – Mac Pro koji je uspio izdržati čak 6.000 otvorenih tabova

Stjepan Bilić srijeda, 12. veljače 2020. u 06:00

Apple je ljetos svoj novi Mac Pro (2019) predstavio kako ultimativno računalo koje je sposobno za sve zadatke, od laganog surfanja do zahtjevne video i audio obrade. Apple je stoga kupcima navedenog računala omogućio širok izbor opreme pa je Mac Pro moguće između ostalog opremiti i sa 1,5 TB RAM-a.

Stoga ne čudi što pojedine korisnike poput Jonathana Morrisa zanima za što se sve 1,5 TB RAM-a može iskoristiti. Kako je Chrome poznat kao veliki potrošač RAM-a, Jonathan je upravno njega odlučio iskoristiti za testiranje Maca Pro. Prije nego je započeto testiranje Jonathan je najprije morao nadograditi RAM u svom Macu Pro za što je odabrao memoriju tvrtke OWC, koja se specijalizirala za proizvodnju različitih komponenti za Apple računala.

Test je vrlo jednostavan – koliko se tabova može otvoriti unutar Chromea sa 1,5 TB RAM-a. Odgovor na postavljeno pitanje je 6.000 tabova. Inače Jonathan se odlučio na ovaj test kada je primijetio da mu u jednom trenutku Chrome zauzima 75 GB RAM-a. Tada je imao otvoreno oko 2.000 tabova. Logičan korak naprijed je bio navedeni test kako bi vidio krajnje mogućnosti Maca Pro.

Kako je naveo u videu Chrome na Macu Pro sa 1,5 TB RAM-a bio je sasvim funkcionalan s 5.000 otvorenih tabova. Problemi s Googleovim preglednikom su počeli kada je stigao do 6.000 tabova i kada je zauzeo više od 1,49 TB RAM-a. Tada se Chrome počeo rušiti zbog nedostatka slobodne memorije, ali je macOS unatoč tomu i dalje ostao stabilan i funkcionalan.