Disney napravio robota Groota koji samostalno hoda i pleše

Disneyev je Imagineering tim Projektom Kiwi predstavio dvonožnog robota Groota, a u prošlosti su već izrađivali impresivne robote poput humanoida Na'vija iz Avatara ili interaktivnog robota bez kože

Matej Markovinović ponedjeljak, 26. travnja 2021. u 06:00

Walt Disney Imagineering tim, napravio je robota Groota koji može samostalno hodati, mahati, plesati i čak skakati na jednoj nozi, prenosi TechCrunch.

Naime, robotski Groot, odnosno Projekt Kiwi, rezultat je dugoročnog napora tvrtke da razvije autonomne robotske glumce za svoje zabavne parkove. Robot ima samo jedan kabel za isporuku uputa uživo, bateriju koja traje 45 minuta i ugrađene zvučnika za audio interakciju. Osim toga, Disneyevi su inženjeri proveli godine stvarajući vlastitu samostojeću dvonožnu robotsku platformu koja pogoni Groota.

Matthew Panzarino, glavni urednik TechCruncha, iz prve se ruke uvjerio u impresivnu kreaciju Disneyevih inženjera te ne skriva svoje oduševljenje.

„Lik male veličine ima točno prikazane teksture na licu, rukama i nogama. Odjeven je u crveno odijelo iz filma te su mu oči izražajne dok me gleda i maše mi“, piše Panzarino. Istaknuo je i činjenicu da robot jako glatko hoda, da mu se ruke „ljuljaju u životnom maniru“ te da mu stopala realistično stupaju po podlozi.

Unatoč impresivnom prikazu napretka Disneyevog Projekta Kiwi, Panzarino navodi da je za završni proizvod koji bi se bio spreman postaviti u zabavni park, potrebno još puno posla, osobito oko načina na koji će robot ostvarivati interakciju s ljudima.