Još malo parkoura iz radionice Boston Dynamicsa

Humanoidni robot Atlas Boston Dynamicsa dodatno je unaprijeđen za savladavanje prepreka, trčanje, skakutanje pa čak i skakanje salta. Sve to u ovoj kompaniji čine kako bi pomaknuli granice robotike

Sandro Vrbanus srijeda, 18. kolovoza 2021. u 12:10

Inženjerski tim koji stoji iza humanoidnog robota Atlas u kompaniji Boston Dynamics (koja je u vlasništvu Hyundaija) pohvalio se novom rutinom koju je njihov robot savladao. Još jednom pred Atlasa su postavili prepreke poput onih za treniranje parkoura, a on ih je, poput čovjeka, lakoćom savladao. Za ovu koordiniranu vježbu korištena su dva sinkronizirana robota koji su pokazali novorazvijene atletske sposobnosti i mogućnosti dinamičkog održavanja ravnoteže u brzim pokretima.

Vrlo spretni roboti

Skokovi, hodanje po gredi, savladavanje prepreka u svim smjerovima, pa čak i premet unazad – ništa od toga više ovom robotu ne predstavlja problem. Kroz ove aktivnosti inženjeri pokušavaju pomaknuti granice svojeg robota, odnosno vidjeti gdje su granice aktualnoj generaciji Atlasa kako bi na temelju njega mogli izraditi nove robote koji će biti još mobilniji, s boljom percepcijom i s višom "atletskom inteligencijom", kažu iz Boston Dynamicsa.

Nakon što je pokazao svoje osnovne parkour vještine, plesne pokrete i gimnastičke vježbe, Atlas sada može savladati i nešto složenije prepreke na tlu, i to u parovima. Inženjeri kažu kako im je u ovom slučaju najveći izazov predstavljalo savladavanje zacrtane rute s preprekama u komadu. Situacija kada se robot suočava s nizom zadaća znači da on mora biti potpuno pouzdan i iskazati mogućnost ponavljanja pokreta u praksi.

Osim demo videa u kojem se vidi savršeno izvedena koreografija, u dodatnom videu objavljeno je i nekoliko scena neuspješnih skokova, trčanja ili doskoka – čisto da javnost ne pomisli da je naučiti robota parkouru trivijalan inženjerski zadatak. I roboti, kao i sportaši, ove pokrete moraju vježbati kako bi im prešli u rutinu.

Bonus video: iza kulisa parkoura