Xiaomi CyberOne je humanoidni robot koji se kreće poput čovjeka

U sklopu predstavljanja novih proizvoda, kineski je Xiaomi prikazao svoj novi doseg u području robotike – CyberOne, zamišljen kao humanoidni robot koji se može snalaziti u svijetu, pa čak i prepoznati emocije

Sandro Vrbanus petak, 12. kolovoza 2022. u 20:50

Xiaomi je održao prezentaciju novih proizvoda, a osim očekivanih mobitela, svijetu su prikazali i neke neočekivane tehnološke inovacije. Jedna od njih je humanoidni robot CyberOne, izrađen u punoj veličini čovjeka te opremljen najmodernijim tehnologijama. CyberOne proširuje robotičku liniju Xiaomijevih proizvoda, u sklopu koje je prošle godine bio lansiran njihov robotski pas, Cyberdog.

Robotski pomagač

CyberOne je, kažu njegovi tvorci, u stanju prepoznavati svoju okolinu, čitati ljudske emocije (njih čak 45), snalaziti se u trodimenzionalnom svijetu te odrađivati jednostavne zadatke, silom do 300 Nm. Visok je 177 cm, teži 52 kilograma, raspon ruku mu je 168 cm, a napredniji je kompleksniji od lanjskog robotskog psa. Njegovi zglobovi omogućavaju mu do 21 stupanj slobode kretanja, uz "lag" od 0,5 milisekundi, pa Xiaomi smatra da je robot u stanju vjerno preslikati ljudske pokrete. Izgledom, pak, neodoljivo podsjeća na prototip Teslinog Optimusa, čije predstavljanje je zakazano za 30. rujna.

Ovaj je robot u potpunosti razvijen u Xiaomiju, s ciljem da postane pomoćnik ljudima u raznim aktivnostima. Prepoznavanjem okoliša snaći će se u bilo kojem prostoru, može komunicirati vizualno, prepoznavati geste, ali i glasovne naredbe, kroz analizu prirodnog govora i semantike. Uz prepoznavanje emocija to znači da će biti u stanju, na primjer, utješiti čovjeka za kojeg utvrdi da je potišten. Kao izlazne jedinice za komunikaciju koriste se zvučnici te zakrivljeni interaktivni OLED zaslon smješten na glavu robota.

"Smatramo da će pametni roboti poput ovoga definitivno biti dijelom života mnogih ljudi u budućnosti", poručio je Lei Jun, osnivač i direktor Xiaomija. Potencijalne primjene vide u industriji, proizvodnji, smatraju da će biti pomagači ljudima, ali i da će tehnologije razvijene za ovu liniju robota moći biti iskorištene i u drugim proizvodima.

Autonomna vožnja

Na istom događaju bilo je riječi i o tehnologiji autonomne vožnje koju razvija Xiaomi, Pilot Technology. Na njoj već sada radi 500 stručnjaka, a kompanija planira u projekt autonomnih sustava za automobile uložiti 3,3 milijarde juana (oko 3,5 milijarde kuna), i to samo u prvu fazu istraživanja i razvoja. Cilj im je razviti algoritme za potpuno automatiziranu vožnju automobila, koji će se moći brzo integrirati u vozila drugih proizvođača.

Za sada imaju sustav koji je u stanju voziti i snalaziti se u raznim prometnim scenarijima, autonomno parkirati, pronaći punjač i slično. Xiaomi planira oformiti flotu od 140 autonomnih vozila koji će testirati ovu tehnologiju na cestama diljem Kine. Za sada ne otkrivaju hoće li se, kao što se ranije pisalo, upustiti i u proizvodnju vlastitih automobila ili će se zadovoljiti tek razvojem tehnologije za njih.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi