Robot Atlas kao pomoćnik na "baušteli"

Boston Dynamics je ponovno objavio zabavan video sa svojim humanoidnim robotom Atlasom u glavnoj ulozi. Ovoga puta on pokazuje spretnost u hvatanju predmeta rukama

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. siječnja 2023. u 12:05

Humanoidne robote Boston Dynamicsa, modela nazvanoga Atlas, već smo vidjeli kako plešu, skaču, hodaju, trče, gimnasticiraju, a u novom zabavnom promotivnom videu jedan od njih uhvatio se i "pravog posla". Dobio je ulogu pomoćnog građevinskog radnika na setu, koji podsjeća na klasičnu "bauštelu", a iskazao se u suradnji s glavnim građevincem, čovjekom.

Zidam kuću trokatnicu…

Vrijeme je i da Atlas dobije neke nove vještine, kažu njegov tvorci u opisu videa. Atlas je tako naučio prepoznavati predmete, spretno ih hvatati svojim robotskim rukama, prenositi od mjesta do mjesta izbjegavajući prepreke, pritom modificirajući planiranu rutu. Ništa Atlasu sada ne predstavlja problem – uhvatiti veliku dasku, odnijeti je i od nje izraditi priručnu rampu za penjanje na skelu, pa se potom i popeti na skelu s torbom punom alata… a kako je tek stručno svojem "šefu" na višoj razini skele dobacio rečenu torbu, sasvim je nova razina robotske vještine, kakvu kod Atlasa još nismo vidjeli.

Skok šut s torbom alata
Skok šut s torbom alata

Ono što je postignuto novim razvojem robota najbolje je prikazano upravo u njegovoj mogućnosti manipulacije raznim objektima. Inženjeri pojašnjavaju da je za to bilo potrebno podesiti sustave osjeta, kako bi Atlas mogao prilagoditi svoje kretnje teretu koji nosi, okolini i novim uvjetima koji nastaju interakcijom između njega i ostalih predmeta – nešto što ljudima dolazi prirodno i intuitivno ovdje je trebalo biti rekreirano na način da izgleda potpuno prirodno, a da k tome bude i učinkovito.

Bitno je naglasiti da ovaj robot svoje pokrete planira autonomno, na temelju onoga što vidi i zadaće koja mu je postavljena. Atlas je za te potrebe dobio napredne kamere koje "vide" okolinu, boje, oblike i udaljenosti, na temelju čega dobiva percepciju, tj. može stvoriti 3D model prostora u kojem se nalazi. Dobio je i mogućnost predviđanja događaja, pa je sada u stanju znati kako će se predmeti, koje drži ili tek uzima, ponašati, kako će mu utjecati na ravnotežu i slično.

Video: Atlas kao građevinac

Pogled iza kulisa

Boston Dynamics je, osim zabavnog videa Atlasa na zadatku, objavio i video u kojem njihovi stručnjaci pojašnjavaju sva unaprjeđenja koja su za postizanje takvih rezultata bila potrebna. U njemu su i neizbježni neuspješni kadrovi padova, priprema i djelomično izvršenih zadataka, nastali tijekom razvoja i produkcije glavnog videa.