XPrize otvara natječaj za izradu robotskih avatara - fond nagrada je 10 milijuna dolara

Organizacija XPrize ima novi natječaj za timove koji žele razvijati nove tehnologije. Ovoga puta pozabavili su se robotima

Sandro Vrbanus srijeda, 14. ožujka 2018. u 07:00

U siječnju ove godine objavljeno je kako je najatraktivniji privatni natječaj za put na Mjesec, Google Lunar XPrize, ostao bez pobjednika. Slijedom toga, XPrizeu su sada odlučili pokrenuti novi natječaj koji će trajati tri godine i biti "težak" 10 milijuna dolara.

Ovoga puta od timova koji se prijave tražit će se da izrade tehnologiju robotskih avatara. Cilj je imati robote koje se može poslati na bilo koju lokaciju na Zemlji ili čak i u svemiru, a koji bi tamo mogli obavljati zadatke umjesto ljudi. Robotski bi avatari morali moći gledati, slušati, dodirivati i imati interakciju sa stvarnim svijetom i drugim ljudima, i to na udaljenosti od barem 100 kilometara od njihovih "operatera". Osim toga roboti moraju biti sposobni izvršavati razne zadatke poput pružanja pomoći unesrećenima u, primjerice, slučajevima prirodnih katastrofa.

Pobjedničko rješenje morat će biti nešto naprednije od Sheldonovog "uređaja za virtualnu prisutnost"
Pobjedničko rješenje morat će biti nešto naprednije od Sheldonovog "uređaja za virtualnu prisutnost"

Natječaj Avatar XPrize sponzorira japanska aviokompanija ANA, a prijave će biti otvorene 15. lipnja. Nakon toga kreće se u natjecanje, a 2020. i 2021. godine planirana je dodjela dvaju nagrada po milijun dolara timovima koji se posebno istaknu. Konačni pobjednik trebao bi biti određen do kraja 2021. i dobiti 8 milijuna dolara za svoj trud.