Microsoft Defender stigao na Linux, a uskoro će i na iOS i Android

Microsoft je nakon Windowsa i macOS-a odlučio svoj antivirusni softver Defender donijeti na Linux, iOS i Android uređaje

Stjepan Bilić subota, 22. veljače 2020. u 12:00

Prije skoro godinu dana Microsoft je Windows Defender preimenovao u Microsoft Defender. Za to je imao vrlo valjan razlog – Defender je postao dostupan i za macOS. Stoga naziv Windows Defender više nije bio prikladan.

Gotovo godinu dana kasnije i Microsofta stižu vijesti kako će Defender uskoro dobiti i svoju inačicu za Linux, iOS i Android OS. Prvo Preview izdanje za Linux Microsoft je pustio u opticaj 20. veljače 2020. godine. Prema njihovim navodima, inačica za Linux je bila vrlo često tražena od strane korisnika.

Isti izvor navodi kako će uskoro stići i inačice za iOS i Android OS. Time će Microsoft pokriti sve bitnije desktop i mobilne operacijske sustave. Koje će značajke nuditi mobilna inačica Defendera za sada nije poznato, ali se očekuje neki vid zaštite od phising napada i sličnih ugroza.

Službenu demonstraciju mogućnosti Microsoft Defendera za iOS i Android Microsoft je najavio za idući tjedan. Demonstracija će se održati tijekom RSA konferencije koja počinje 24. veljače i traje do 28. veljače 2020. godine.