Posrnulom "kralju kripta" prijeti čak 115 godina zatvora

Sam Bankman-Fried uhićen je početkom tjedna na Bahamima, gdje sada čeka izručenje SAD-u. A tamo ga, pak, čeka optužnica u osam točaka za prilično ozbiljna kaznena djela prevare

Sandro Vrbanus srijeda, 14. prosinca 2022. u 15:02

Nekada drugi najbogatiji kriptomilijarder svijeta, Sam Bankman-Fried, uhićen je na Bahamima početkom tjedna. Njegova kriptomjenjačnica FTX proglasila je bankrot, a on je suočen s teškim optužbama za financijske prevare i zločinačko udruživanje te sada čeka eventualnu odluku o izručenju SAD-u, gdje je protiv njega optužnica podignuta. Sud na Bahamima odbio mu je puštanje na slobodu uz jamčevinu.

Ta je optužnica nakon uhićenja i objavljena, a sadrži ukupno osam točaka. Sve one vrte se oko jednog kriminalnog djela: Bankman-Fried optužen je, naime, da je depozite klijenata mjenjačnice FTX ilegalno prebacivao u svoju investicijsku kompaniju Alameda Research, kako bi podmirivao razne troškove i dugovanja te kompanije.

Teške optužbe

Točke optužnice tako sadržavaju kaznena djela prevare klijenata i vjerovnika, udruživanje u svrhu kriminalnog djelovanja, financijski kriminal te udruživanje sa svrhom počinjenja prevara vezanih uz vrijednosne papire, pranje novca te prevare na račun SAD-a i kršenje pravila o financiranju predizbornih kampanja (SBF je bio veliki javni donator američkih Demokrata te, u tajnosti, i Republikanaca).

Pri ovim je ilegalnim aktivnostima lagao ulagačima i vjerovnicima i slao im nevjerodostojne podatke o stanju imovine FTX-a. Dodatne optužbe iznijela je i Komisija za vrijednosne papire (SEC), koja tvrdi da je propali "kripto kralj" izvlačio novac ulagača iz kompanije te njime kupovao nekretnine, pokrivao dugove Alamede i davao političke donacije.

Kada se zbroji sve što mu se stavlja na teret, a bude li proglašen krivim po svim točkama optužnice, Bankman-Fried bi mogao dobiti najviše 115 godina zatvora. Takav scenarij sigurno nije najrealniji, i ostvario bi se tek ako mu sud izrekne maksimalne kazne po svim točkama te odluči da se one zbrajaju. Realnije je očekivati određeno objedinjavanje kazni, što bi mu skratilo vrijeme provedeno iza rešetaka. Budući da je sud u New Yorku već ovaj slučaj proglasio "jednim od najvećih slučajeva financijske prevare u američkoj povijesti", teško da će se posrnuli SBF izvući bez zatvorske kazne.