Na Bahamima uhićen Sam Bankman-Fried, osnivač propalog FTX-a

Slijedom optužnice za kaznena djela, podignute u SAD-u, donedavni "kripto kralj" i milijarder uhićen je na Bahamima, gdje je živio i odakle je vodio svoj propali biznis kriptomjenjačnice i investicijskog fonda

Sandro Vrbanus utorak, 13. prosinca 2022. u 11:54
📷 Screenshot YouTube / Cointelegraph
Screenshot YouTube / Cointelegraph

Sam Bankman-Fried, 30-godišnji osnivač i bivši direktor propale kriptomjenjačnice FTX, uhićen je protekle noći na Bahamima. Tamošnja policija u djelo je provela nalog za uhićenje, koji je stigao nakon što je u SAD-u protiv SBF-a podignuta optužnica.

Bankman-Fried posljednjih je tjedana bio vrlo često u javnosti, gdje se pravdao tvrdeći da ništa nije učinio protiv zakona. Sudjelovao je čak i na jednom panelu New York Timesa, za to uzeo i honorar, a svijet je potom morao slušati njegove jadikovke o tome kako mu je od 24 milijarde dolara bogatstva u nekoliko dana ostalo tek par stotina tisuća dolara na računu.

Dolijao "kripto kralj"

Podsjetimo, njegov FTX je uhvaćen u ozbiljnom "muljanju" s financijama, prebacivanjem novca u, također njegovu, investicijsku kompaniju Alameda Research, koja je pak tim novcem kupovala FTX-ovu kriptovalutu. U cijelom procesu u nerazjašnjenim je okolnostima nestalo nekoliko milijardi dolara, a mnogi su mali ulagači u kriptovalute ostali bez sredstava na svojim investitorskim računima kod FTX-a.

Kompanija je, nakon prošlomjesečnog službenog proglašenja bankrota, ostala dužna više od 3 milijarde dolara svojim vjerovnicima. Osim novca ulagača i vjerovnika, uz FTX nestala su i brojna sponzorstva, partnerstva i donacije koje je ova mjenjačnica imala s raznim institucijama, političkim organizacijama i sportskim timovima. Nestali su i NFT-i koji su bili pohranjeni na njihovim serverima.

Policija Bahama izvijestila je po uhićenju kako je ono posljedica optužnice za financijski kriminal, čime su prekršeni zakoni SAD-a i Bahama. SAD će zatražiti izručenje Bankman-Frieda. Zanimljivo, baš danas je imao zakazan termin za svjedočenje pred Kongresom, kako bi objasnio propast svoje kompanije i eventualne ilegalnosti. Nedugo po uhićenju stigla je i vijest kako je Komisija za vrijednosne papire (SEC) podnijela drugu tužbu protiv Bankman-Frieda, a ona se tiče nepravilnosti vezanih uz poslovanje s vrijednosnicama.