Gotovo 30 godina stari Mac OS sada radi i u Windowsima

Emulator Appleovog računala iz devedesetih godina moguće je pokrenuti u obliku JavaScript aplikacije na bilo kojem modernom OS-u

Sandro Vrbanus subota, 1. kolovoza 2020. u 06:30

Felix Rieseberg, isti onaj developer koji je prije dvije godine preradio Windowse 95 tako da rade u obliku Electron aplikacije (univerzalnog oblika koji radi na Windowsima, Macu ili Linuxu), sada se prihvatio još jednog sličnog zadatka. U programsko okruženje Electron sada je prebacio cijeli sustav koji je pokretao Appleova računala Macintosh Quadra iz 1991. godine, te pripadajući im Mac OS 8.1, zajedno s tada dostupnim igrama i aplikacijama.

Cijeli ovaj emulator Macintosha Quadra 900 napisan je u JavaScriptu, a dostupan je i na GitHubu.

Di ste bili '91?

Ljubitelji retro tehnologije u ovom će paketu, osim operacijskog sustava s početka devedesetih, pronaći i softver koji je Rieseberg "pokupio" s Appleovog demo CD-a s konferencije MacWorld iz 1997. godine. Dostupni će im biti originalni Oregon Trail, Duke Nukem 3D, Civilization II, Alley 19 Bowling, Damage Incorporated, te Dungeons & Dragons.

Za one manje sklone igranju unutar prastarog Mac OS-a nalaze se i predinstalirane "ozbiljne" aplikacije kao što su Netscape, Photoshop 3, Premiere 4 te Illustrator 5.5 – sve odreda verzije kakve su korištene devedesetih godina prošlog stoljeća.