Opera One: potpuno redizajnirani preglednik s ugrađenom podrškom za AI alate

Možda i najpoznatiji internetski preglednik bez zaleđa "velikih" IT kompanija, Opera, snažno će prigrliti generativnu umjetnu inteligenciju, koja će biti integralnim dijelom njegove sasvim obnovljene inačice

Sandro Vrbanus utorak, 25. travnja 2023. u 13:59

Popularni alternativni internetski preglednik Opera, jedini među vodećima iza kojeg ne stoji kakav tehnološki div, najavio je potpuni redizajn svih svojih aplikacija. Njegova nova verzija, nazvana Opera One, stići će na Windowse, MacOS i Linux kasnije ove godine, a donijet će pregršt noviteta i izmjena u odnosu na tradicionalni preglednik, na koji smo navikli.

Promjene započinju s onim dizajnerskima, pa će tako izgled korisničkog sučelja nove Opere One biti "čišći", modularne filozofije, i s mogućnošću napredne prilagodbe željama i potrebama korisnika. Moduli će biti organizirani u "otoke", zanimljivo rješenje koje kombinira organizaciju tabova i ostalih funkcija u pomične jedinice. Za dobiti dojam o kakvoj se promjeni radi, najbolje je pogledati priloženi najavni video zapis.

Cijeli preglednik Opera One sazdan je na novoj arhitekturi, iako i dalje zasnovan na Chromiumu. Cilj je ovog redizajna ponuditi brže korisničko sučelje te uvesti nešto što zovu "tekuća navigacija", a odnosi se na novo iskustvo interakcije s preglednikom.

Modularni AI preglednik

U "otocima" i bočnoj traci posebno će mjesto biti rezervirano i za sve popularnije alate generativne umjetne inteligencije, pa će tako Opera One na samo jedan klik nuditi pristup do ChatGPT-a, ChatSonica, AI ilustratora i alata za stvaranje "promptova" za umjetnu inteligenciju. Prvu promjenu na ovom tragu već smo vidjeli u nedavnoj nadogradnji klasične Opere, a u novoj će verziji ta integracija biti još dublja.

Trenutačno je Opera One dostupna u ranoj fazi developerske testne verzije. Iz kompanije najavljuju i da će, uz lansiranje redizajniranog preglednika, ove godine u javnost pustiti i svoj vlastiti sustav umjetne inteligencije (iako ne otkrivaju detalje o njemu), ali i da će u narednim mjesecima raditi na unaprjeđenju modularnog dizajna Opere One. Novu inačicu njihovog, iz temelja obnovljenog, preglednika možete već sada preuzeti ovdje.