Stari Edge imat će podršku još mjesec, a deinstalirat će se za dva

Microsoft je objavio finalni plan tranzicije svih korisnika Windowsa 10 sa starog preglednika Edge na novi, zasnovan na Chromiumu. Deinstalacija starog Edgea u travnju će se dogoditi automatski

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. veljače 2021. u 14:00

Novi Microsoftov internetski preglednik Edge, zasnovan na Chromiumu i opremljen svim modernim tehnologijama, u potpunosti bi trebao zamijeniti staru inačicu u travnju. Microsoft je objavio i kako će točno izgledati posljednji koraci ove tranzicije u kojoj bi "stari Edge" trebao zauvijek izići iz upotrebe i biti zamijenjen novim preglednikom.

Prvo će 9. ožujka biti ukinuta službena podrška za stari Edge, kako je bilo najavljeno prije otprilike pola godine. Nakon tog datuma korisnici tog rješenja, ako ih bude, neće više dobivati nikakve sigurnosne nadogradnje, pa će samim time ovaj preglednik polako zastarjeti. Kako on ne bi predugo ostao na računalima, s prvom sljedećom većom nadogradnjom Windowsa 10, automatski će biti uklonjen.

Automatska deinstalacija

Događat će se to od "Update Tuesdaya", u utorak 13. travnja, pa na dalje. Svima koji to ranije nisu ručno učinili, ova će nadogradnja automatski deinstalirati stari Edge i instalirati njegovu novu "Chroimum" verziju. Onima koji redovno ažuriraju svoje Windowse 10 i sada već koriste inačicu iz listopada prošle godine (20H2), neće biti velikih promjena – u ovoj je verziji novi Edge već ionako postavljen kao zadani preglednik (ako ga korisnici nisu zamijenili drugim defaultnim preglednikom), pa će jedina promjena biti u automatskoj deinstalaciji stare verzije, poručuju iz Microsofta.

Microsoft Edge Legacy, kako sada nazivaju zastarjelu verziju preglednika, moći će se i dalje koristiti na starim Windowsima (7 ili 8.X). Paralelno korištenje starog i novog Edgea nakon travanjskog ažuriranja Windowsa 10 na tom OS-u više neće biti moguće.