Novi najpovoljniji iPad doći će s A14 Bionic SoC-om i USB-C priključkom

Trenutni Appleov najpovoljniji iPad može se nabaviti na europskom tržištu po cijeni od oko 400 eura, a očekuje se da će tvrtka s novim modelom zadržati sličnu cijenu

Matej Markovinović četvrtak, 16. lipnja 2022. u 09:50
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Trenutni model iPada, inače najpovoljnijeg tableta u Appleovoj ponudi, osvježen je u rujnu 2021. godine. No, kako doznaje 9to5Mac, uskoro stiže njegov nasljednik, koji će imati A14 Bionic SoC s 5G podrškom i USB-C priključak. 

Promjene će, dakle, biti nešto značajnije nego što je to bio slučaj na trenutnoj generaciji iPada. Dodavanje USB-C priključka umjesto Lightninga, znači da će konačno cijela iPad linija prijeći na priključak koji uskoro postaje obavezan za elektroničke uređaje u EU.

Navodi se da će novi iPad imati i Retina zaslon razlučivosti 1640 x 2360, baš kao i trenutni iPad Air, što znači da će mu se veličina dijagonale povećati s 10,2 na 10,9 inča. Ipak, podrška za širi raspon boja i visoku svjetlinu, ostat će ekskluzivna za skuplje Appleove iPad modele. 

Naime, trenutni model iPada pogonjen je A13 Bionicom, pa se očekuje da će A14 u novom modelu pružiti korisnicima povećanje performansi od oko 30 posto. Uz to, podrška za 5G nekima će vjerojatno predstavljati koristan dodatak u korištenju Appleovog najpovoljnijeg tableta. 

Trenutno nije poznato hoće li Apple vizualno osvježiti novi iPad da odgovora dizajnu novih iPad Air, mini i Pro modela. Međutim, budući da se mijenja veličina zaslona i priključak, može se očekivati i promjena dizajna.