Autonomno dostavno vozilo dobilo zračni jastuk – izvana

Dostavna vozila kompanije Nuro već više od dvije godine prometuju određenim dijelovima SAD-a, a njihova treća generacija najnaprednija je do sada, a ima i zanimljiv sigurnosni dodatak

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. veljače 2022. u 17:08

Startup iz Silicijske doline Nuro još od 2019. u raznim testiranjima i ograničenim primjenama polako uvodi svoju tehnologiju autonomne vožnje na malena specijalizirana dostavna vozila. Jedan od prvih zadataka bio im je dostava pizze u Houstonu, a od tada su sklopili partnerstva s nekoliko poznatih američkih lanaca marketa i brze prehrane o autonomnoj dostavi do vrata kupaca.

Dostavno vozilo koje Nuro razvija i proizvodi može prometovati u potpunosti bez nadzora ljudi, a sada je već u trećoj generaciji. Ona je sigurnija, ekološki prihvatljivija (napaja se isključivo strujom iz obnovljivih izvora), a može odjednom dostavljati i do 250 kilograma tereta. Budući da je taj teret najčešće hrana, unutar Nurovih se vozila nalazi sustav grijanja i hlađenja koji pretince za hranu može držati na željenoj temperaturi, od -5,5°C, pa sve do 47°C, prema potrebi.

Zaštita najranjivijih

Najnovija inačica vozila dobila je i značajnu sigurnosnu nadogradnju u obliku zračnih jastuka. No, za razliku od konvencionalnih zračnih jastuka koji u vozilima štite putnike, ovdje to nije potrebno, jer putnika u vozilu nema. Stoga se na Nurove robotske automobile zračni jastuci postavljaju izvana. Njih je proizvela švedska tvrtka Autoliv, koja se inače bavi sigurnosnim sustavima za automobile.

Namjena vanjskih zračnih jastuka je, očekivano, u slučaju bilo kakvog udesa zaštititi ranjive sudionike u prometu – primarno pješake, bicikliste i motocikliste. Ova skupina čini više od polovice poginulih u prometu u svijetu na godišnjoj razini, pa će im se ovime posvetiti dodatna pozornost.

Nuro je bio prvi proizvođač autonomnih vozila koji je dobio dozvolu za prometovanje pokusnih vozila na cestama SAD-a, prvi koji je dobio komercijalnu dozvolu za rad u Kaliforniji, a sada će biti i jedan od prvih koji će na svoja vozila postaviti vanjske zračne jastuke u sklopu sustava aktivne sigurnosti.