Dodir metaverzuma: Meta predstavlja rukavicu za proširenu i virtualnu stvarnost

Donedavno Facebook, a danas Meta, u sklopu svojeg istraživačkog odjela Reality Labs razvija interaktivnu rukavicu za upravljanje predmetima u umjetnoj stvarnosti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. studenog 2021. u 06:00

Iz Mete su se ovoga tjedna pohvalili napretkom u području tehnologije koja bi trebala biti jedan od ključnih dijelova njihovog "Metaversea", nasljednika Facebooka i "platforme koja će promijeniti Internet". Donedavno Facebookov, a danas Metin, istraživački odjel Reality Labs Research osmislio je i izradio prototip interaktivne rukavice za manipuliranje objektima u proširenoj i virtualnoj stvarnosti – onoj u kojoj će Metaverse primarno funkcionirati.

Dodirivanje digitalnog svijeta

Prototip koji su prikazali rezultat je sedam godina rada na mekanoj robotici, mehanici, znanosti o percepciji, mikrofluidima, praćenju pokreta i davanju dodirnih (haptičkih) povratnih informacija. Ova rukavica trebala bi na vrlo realističan način prenijeti iskustvo dodirivanja predmeta iz stvarnog u virtualni svijet, a korisnik bi trebao "osjećati" virtualne predmete kao i one prave. Rukavica bi tako trebala moći dočarati karakteristike poput oblika, oštrine rubova, teksturu površine, i slično.

Za to se koristi senzorima, mekanom robotikom, i potpuno novom tehnologijom mikrofluidnih procesora. Njihov je zadatak upravljati protokom zraka kroz aktuatore koji se nalaze na rukavici. Njih bi na površini moglo biti značajno više nego elektromehaničkih aktuatora, pa bi i doživljaj dodira trebao biti realističniji, navode iz Mete.

Projekt haptičke rukavice započeo je kao "moonshot", odnosno ambiciozan projekt s malom vjerojatnošću za uspjeh. Međutim, pokazalo se da je izvediv i sada ga u kompaniji žele "izgurati" do kraja te ga u konačnici uklopiti u svoju viziju metaverzuma.

"Gotovo sve što ovdje radimo, razvijamo od nule. Učimo kako ljudi osjećaju i percipiraju dodir te kako izvršavaju zadaće. Istražujemo kako obuhvatiti sve varijacije oblika i veličina ljudskih ruku, zadržavajući mehaničku vezu s korisnikom. Proširujemo granice onoga što je moguće s mekanom robotikom i instrumentima za praćenje pokreta. Izmišljamo potpuno nove mekane materijale i tehnologije proizvodnje", poručio je Sean Keller, voditelj ovog projekta.

Demo video:HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi