Starlink ima preko milijun pretplatnika

SpaceX je u proteklih 12 mjeseci radio na proširenju svoje satelitske internetske usluge, pa su tako prešli milijun pretplatnika na Starlink

Matej Markovinović utorak, 20. prosinca 2022. u 10:54
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

SpaceX je objavio da njihovu satelitsku internetsku uslugu Starlink koristi više od milijun aktivnih pretplatnika.

„Starlink sada ima više od milijun aktivnih pretplatnika. Hvala svim kupcima i članovima Starlink tima koji su pridonijeli ovoj prekretnici“, pohvalio se SpaceX na Twitteru.

No, iako Starlink bira sve više i više korisnika, podsjetimo da su se njegove brzine smanjile.  Naime, prema podacima Ooaklae o performansama usluga pružatelja satelitskog interneta tijekom drugog kvartala ove godine u Europi, Oceaniji, Sjevernoj i Južnoj Americi, brzina Starlinka smanjila se u svim promatranim zemljama.

Konkretnije, srednje brzine preuzimanja pale su između 9 i 54 posto od drugog kvartala 2021. godine, prvenstveno iz razloga što se više korisnika pretplatilo na Starlink. SpaceX je svjestan tog problema, pa tako planiraju lansirati drugu generaciju svojih satelita u orbitu, koji bi ga navodno trebali riješiti, piše SpaceNews.

U svakom slučaju, rast broja pretplatnika sasvim je očekivan, jer je SpaceX u proteklih 12 mjeseci značajno proširio svoje Starlink pakete te je dodao opcije za tvrtke, brodove, zrakoplove i kampere. Štoviše, njihova internetska usluga koristi se i u Ukrajini tijekom rata.