25 godina od prvog poslanog SMS-a

Bug je, ako niste znali, samo nekoliko dana stariji od tehnologije za slanje kratkih tekstualnih poruka putem mobilne mreže

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. prosinca 2017. u 07:00

Na jučerašnji dan prije točno 25 godina poslana je prva SMS poruka u povijesti. Zanimljivo, dogodilo se to samo dva dana nakon što je u Zagrebu predstavljen prvi broj Buga. Tim je činom započela revolucija u mobilnoj komunikaciji koja je dovela do situacije u kojoj smo danas, kada većina (pogotovo mlađih) korisnika radije tipka i dopisuje se s prijateljima i obitelji nego da telefonom zaista i razgovara.

Orbitel 901
Orbitel 901

Prve zemlje koje su dobile komercijalne usluge SMS-a bile su Švedska i Norveška. Bilo je to 1993. godine, dok je prvi mobitel u potpunosti prilagođen za jednostavno tipkanje SMS-ova bila Nokia 2010 lansirana u siječnju 1994.

Danas su pomalo zastarjeli SMS po popularnosti pretekle mobilne aplikacije za dopisivanje poput WhatsAppa, Messengera i sličnih. Broj poslanih SMS-ova prema dostupnim je statistikama rastao do 2012. godine, a od tada bilježi pad. U svijetu se danas, unatoč tome, još uvijek pošalje oko 22 milijarde SMS poruka dnevno, tj. nešto manje od milijarde svakog sata.