Roaming "kao kod kuće" unutar EU ostaje i narednih deset godina

Pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća EU službeno su završili, a time je odlučeno i kako će se troškovi telefoniranja i korištenja prijenosa podataka na području Unije i dalje računati kao i do sada

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. prosinca 2021. u 11:10

Kada je Europska unija uvodila pravila o "roamingu kao kod kuće", malo tko je od njihovih dužnosnika isticao kako je riječ tek o privremenoj mjeri, koja ima rok trajanja. Tada je bilo dogovoreno da će dogovor o ukidanju dodatnih roaming troškova isteći 30. lipnja 2022. godine, odnosno da će prije tog datuma trebati postići novi dogovor ili produžiti postojeći. Srećom po milijune korisnika usluga mobilne telefonije na području Unije, taj je dogovor sada i postignut.

Nakon pregovora država članica EU, okupljenih u Vijeće, s predstavnicima Europskog parlamenta, postignut je preliminarni dogovor kako će se i u narednih deset godina na području EU primjenjivati ista pravila za roaming kao i do sada.

Aktualni predsjednik Vijeća, Boštjan Koritnik, kazao je kako je "roaming kao kod kuće učinio komunikaciju jednostavnijom i jeftinijom kad god ljudi putuju unutar EU, i nije čudo da je riječ o jednoj od najuspješnijih priča zajedničkog digitalnog tržišta". Naglasio je i kako je sretan što je produljenje ove mjere dogovoreno tijekom slovenskog predsjedanja te da će potrošači i kompanije moći nastaviti koristiti sve prednosti "roaminga kao kod kuće" najmanje do 2032. godine.

Viša kvaliteta usluge

Revidirana politika roaminga unutar EU, predstavljena još u veljači, kaže kako će se telekomunikacijske kompanije morati prilagoditi najvišim međukonekcijskim (veleprodajnim) cijenama koje propisuje Europska komisija, što će omogućiti da se korištenje njihovih usluga preko granica obavlja jednako kao i na domaćem tržištu – no, uz održavanje ekonomske održivosti njihovog poslovanja.

Politika opravdanog korištenja ("fair use") ostat će na snazi, tj. i dalje će operateri moći spriječiti korisnika da koristi mobitel za telefoniranje i prijenos podataka isključivo u roamingu. Ta situacija dovodila je do iskorištavanja jeftinih tarifa u jednoj državi članici, za stalnu upotrebu u drugoj, a što nije smisao "roaminga kao kod kuće".

Novi dogovor o roamingu uključuje i dodatke koji će štititi korisnike od iznenadnih troškova, osigurati im jednaku kvalitetu usluge na području cijele Unije, i dati im lak pristup pozivanju hitnih službi, gdje god se nalazili. Preliminarni dogovor još mora službeno potvrditi Vijeće, a potom mora dobiti i većinu glasova u Europskom parlamentu.