LG QNED82 serija televizora spaja Quantum Dot i NanoCell u 65-inčni model za ispod 1000 eura

Dobra podrška za gaming i QNED skraćenica koja spaja Quantum Dot i Nano Cell tehnologije za bolji prikaz boja i višu svjetlinu te novi snažni procesor vodeći su razlozi za kupnju ovog modela

Bug.hr utorak, 3. listopada 2023. u 07:39
SPECIFIKACIJE – LG 65QNED823RE
Ekran 65 LED/ 4K (3.840x2.160) / 100 Hz
HDR Da (HDR 10,HLG)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0
Procesor α9 Gen6 AI Processor 4K
Softver WebOS 23

Kao jedan od vodećih proizvođača panela na svijetu, LG je iznimno segmentirao svoju ponudu televizora. Za one kojima je OLED i Mini LED domena preskupa, a ne žele startni televizor, postoji niša QLED modela koji kao nadogradnju klasičnom LED televizoru donose nano tehnologije za poboljšavanje kvalitete slike u vidu Quantum Dot i NanoCell opcija.

Izgledom, novi televizori doista jako sliče međusobno, pa i kod QNED82 serije za 2023. godinu sprijeda imamo veliki 65'' ekran (postoji opcija za 50'' i 55'' na domaćem tržištu) s tankim rubovima oko ekrana. Na hrvatskom (i europskom) tržištu ovi QNED modeli dolaze s metalnim središnjim stalkom, a posebno je zanimljiv iz profila koji je ujednačeno tanak i ima ispod 3 cm. Iako su korišteni plastični materijali u izradi, vizualno izgleda atraktivno i uklapa se u moderan prevladavajuće minimalistički dizajn.

Tanki rubovi, centralni stalak i minimalistički dizajn koji u prvi plan stavlja sam panel televizora
Tanki rubovi, centralni stalak i minimalistički dizajn koji u prvi plan stavlja sam panel televizora

Ovaj 4k televizor ima VA panel što znači nešto viši kontrast u odnosu na IPS konkurenciju, ali i nešto slabiji prikaz iz kuta. Radi se o modelu koji ima rubno LED osvjetljenje što nije idealno za prikaz HDR-a, a niti za local dimming koji je ovdje prisutan. Kako bi boje došle više do izražaja i kako bi se izvukao maksimum svjetline iz rubnog osvjetljenja LG je u svoj QNED televizor ugradio Quantum Dot i NanoCell tehnologije. Radi se o dodatnim slojevima nano čestica koje imaju zadatak poboljšati kvalitetu prikaza boja i omogućuju nešto višu svjetlinu.

U ovom slučaju možete očekivati oko 350 cd/m2 u standardnom prikazu slike, dok je HDR svjetlina nešto viša. Televizor podržava HDR 10 i HLG formate, no ne i Dolby Vision. Pohvalno je što je LG ugradio najnoviji procesor kojeg koristi i u premium klasi u ovom modelu i on će se pobrinuti za procesiranje slike u pokretu, upscale sa niže rezolucije i brojne druge opcije.

Iznimno tanak profil doprinosi atraktivnom izgledu ovog modela
Iznimno tanak profil doprinosi atraktivnom izgledu ovog modela

LG QNED80 dobar je odabir za gaming publiku jer podržava sve relevantne igrače tehnologije poput ALLM (auto low latency mode) važan za igrače konzola te FreeSync podršku i G-Sync kompatibilnost za PC igrače. Tu je i podrška za promjenjivi refresh rate, a televizor dolazi i s dva HDMI 2.1 sučelja koja omogućuju protok 4k signala u 120  Hz. Jedan od tih HDMI-a je i eARC s kojim biste mogli spariti soundbar, pa bi se za gaming trebali odlučiti za jedan izbor. U skladu s punom podrškom za gaming opcije dolazi i relativno brz odaziv ekrana, pa je gaming jedna od svjetlijih točaka ovog modela koji se trenutačno u 65-inčnoj verziji može nabaviti za ispod 1000 eura na našem tržištu i glavni su mu konkurenti povoljni TCL i Hisense modeli.

Kao i ostatak ponude kod LG-a, QNED80 serija dolazi s WebOS 23 pametnim sučeljem koje je dugi niz godina u borbi s Tizenom i Google TV-om kao ponajbolja opcija na pametnim televizorima. Sve relevantne streaming aplikacije su dostupne na sustavu, a prednost za LG je njegov dugogodišnji Magic Remote daljinski upravljač. Među zanimljivim opcijama je i višestruki prikaz, pa na televizoru možete gledati dvije slike usporedno, sliku u slici ili kao dodatni monitor za vanjski izvor poput laptopa. Podržan je i Apple AirPlay pa možete sadržaj svog iPhonea castati na televizor, a isto je i za Android korisnike.

Relativno tanki rubovi oko ekrana uklapaju se u moderne dizajnerske smjernice
Relativno tanki rubovi oko ekrana uklapaju se u moderne dizajnerske smjernice

Ukupno se radi o velikom i povoljnijem modelu koji ima mnoštvo naprednih opcija, ali i neka ograničenja koja proizilaze iz tehnologije pozadinskog osvjetljenja. Cijena i gaming mogućnosti te sposobno pametno sučelje mogli bi mnogima biti dostatan poziv za kupnju.