Neki još uvijek vjeruju u Hyperloop, kažu da stiže u Italiju - objavljen prvi video novog koncepta

Kompanija HyperloopTT dobila je ranije ove godine veliku financijsku injekciju za izradu prve mreže niskotlačnih tunela za brzi prijevoz tereta. S projektom započinju zanimljivim videom

Sandro Vrbanus srijeda, 25. listopada 2023. u 21:51

Sjećate li se Hyperloopa? Novi način prijevoza ljudi i tereta, koje bi se transportiralo vrlo brzim kapsulama unutar niskotlačnih ili vakuumskih tunela, došao je u žižu interesa 2012., nakon čega su diljem svijeta nicali projekti, vizije, pa čak i prototipovi različitih oblika takvog prijevoza. No, niti jedan od njih još nije zaživio. Sve je i dalje na ideji, konceptu ili tek u fazi testiranja. Neki su već zaključili kako taj oblik prijevoza neće biti isplativ za transport ljudi, ali bi mogao biti vrlo koristan za transport tereta.

800 milijuna eura od EU

Među potonjima je i kalifornijski startup Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT), koji već deset godina radi na ovoj tehnologiji, pa s vremena na vrijeme završi u medijima sa svojim konceptom, kapsulom, ili najavom kakvog novog projekta.

U svibnju ove godine tako su osigurali čak 800 milijuna eura, u sklopu europskog projekta NextGenerationEU, čime će financirati izgradnju prve mreže tunela za svoj teretni Hyperloop u Italiji.

Realizacija tog projekta započela je objavom zanimljivog futurističkog videa, u kojem kompanija prikazuje kako će funkcionirati njihov sustav HyperloopTT Express Freight. On bi trebao donijeti revoluciju u brzi prijevoz paketa u kapsulama, povećavajući brzinu, efikasnost i održivost teretnog prometa. Takav bi projekt omogućio transport tereta, jeftiniji od kamionskoga ili zračnoga, brži, isplativiji i efikasniji od svih postojećih rješenja.

"Ovaj novi standard dostave omogućit će veću učinkovitost, održivost i fleksibilnost u opskrbnim lancima diljem svijeta, a mi smo ponosni što predvodimo ovu transportnu revoluciju", izjavljuje Andrés de León, prvi čovjek kompanije HyperloopTT. Oni su do sada izradili najveći pogon za testiranje Hyperloopa u stvarnoj veličini, registrirali više 40 patenata te stvorili okvir za siguran rad, certificiranje i osiguranje cijelog sustava Hyperloopa.

Sve to primijenit će na budući pilot-projekt u Italiji. Najavljuju da će sustav HyperloopTT Express Freight omogućavati brzi utovar tereta u kapsule, s vratima za simultani utovar i istovar na bilo kojoj postaji, s obje strane kapsule, ali i uz posebni mehanizirani sustav manipulacije teretom. Bit će ga moguće integrirati i u postojeću infrastrukturu te prilagoditi svakom korisniku i njegovom postojećem sustavu prijevoza. Kapsule će, kažu, biti dovoljno velike da se u njih utovaruju i standardni kontejneri korišteni u zračnom prijevozu. 

Za sada od cijelog koncepta imamo tek novu video animaciju, koju možete vidjeti u nastavku.