Vlasti Cupertina zainteresirane za Hyperloop

Sustav niskotlačnih tunela u kojima bi prometovale brze autonomne kapsule mogao bi riješiti probleme s prometom u mjestu gdje se nalazi sjedište Applea

Sandro Vrbanus petak, 3. kolovoza 2018. u 19:59

Cupertino je gradić u kalifornijskoj Silicijskoj dolini od oko 60 tisuća stanovnika, i sjedište je najvrjednije američke kompanije u povijesti, Applea. Kao takav ima dosta problema s prometnim gužvama, pa su se lokalne vlasti okrenule modernim tehnologijama kako bi pokušale smanjiti prometna opterećenja na cestama.

Na ovoga tjedna održanoj javnoj tribini u Cupertinu članovi gradskoga vijeća objavili su kako pregovaraju o tome da se u njihovom gradu izgradi jedna trasa Hyperloopa, sustava prijevoza niskotlačnim tunelima i superbrzim kapsulama. Ako im se projekt ostvari, kažu, putovanje od DeAnza Collegea do središta susjednoga San Josea, inače dugo oko 15 kilometara, skratit će se s dva sata u jeku gužve na samo pet minuta.

Gradonačelnik Cupertina i predstavnici vlasti već su se susreli s predstavnicima kompanije Hyperloop Transportation Technologies kako bi razgovarali o mogućim rješenjima. Za sada nije donesena nikakva odluka, a vlasti su građanima obećale da će odvagnuti sve opcije kako bi pronašli najbolji način za rješavanje prometnog pitanja u tom kraju.

Hyperloop Transportation Technologies inače gradi razvojni centar za ovu vrstu prijevoza u Francuskoj, a nešto dalje u pregovorima o izgradnji prve trase došli su u Kini te Emiratima, gdje bi trebali svojim tunelom u skorijoj budućnosti povezati Dubai i Abu Dhabi.