2021. godina kroz najčešće korištene emojije

92% korisnika Interneta u svijetu koristi emoji sličice za komunikaciju. Koje smo emotikone najčešće koristili ove godine, još jednom otkriva konzorcij Unicode

Sandro Vrbanus subota, 4. prosinca 2021. u 06:00

Po sve učestalijim pregledima godine na izmaku jasno je kako se bliži blagdansko razdoblje, obično mirnije kad je riječ o aktualnostima. Tako smo nedavno dobili pregled najčešće korištenih lozinki, a sada su na redu – emotikoni. Svoj tradicionalni pregled najčešće korištenih emoji sličica objavio je konzorcij Unicode, koji i brine o njihovoj standardizaciji.

Neobičan slučaj zvan 😂

Prema njihovim podacima, situacija na vrhu je uobičajena. Oko 5% svih emojija koji se na svijetu natipkaju (a takav oblik komunikacije koristi čak 92% ljudi), čini jedan jedini emoji – lice koje plače od smijeha. Još jedna godina na prvom mjestu za ovaj emoji dolazi unatoč činjenici da ga je generacija Z označila kao "ne-cool", na užas nešto starijih milenijalaca ili boomera, kojima je on i dalje osnovni alat za izražavanje glasnog smijeha preko poruka.

Mladi na TikToku i drugim mrežama ovih dana, navodno, lice koje plače od smijeha (😂) zamjenjuju emotikonom mrtvačke glave (💀) i tako prenose poruku da su "umrli od smijeha". Unatoč tome, omiljeni plačući smiley i dalje je popularan u svijetu.

Sreća i ljubav

Nakon njega na Unicodeovoj ljestvici slijedi univerzalni simbol srca (❤️) s vrlo visokom frekvencijom korištenja, nakon čega dolazi do velikog pada. Svi ostali emotikoni koriste se značajno manje, a u opticaju su ih tisuće. Najkorištenijih 100 emotikona čini oko 82% ukupno podijeljenih emotikona u online komunikaciji.


Na prvih deset su mjesta tijekom ove godine, dakle, bili sljedeći simboli:

😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊


Unicode je podijelio i pobjednike u nekoliko zanimljivih kategorija.

Tijekom ove godine u kategoriji transporta pobjednik je raketa (🚀), kao najčešće korišteni dio tijela ističe se napregnuti biceps (💪), među biljkama prevladava buket cvijeća (💐), među životinjama leptir (🦋), a u kategoriji sporta najčešće se dijeli gimnastičar koji radi zvijezdu (🤸). Potonji je iznimno popularan kao izraz sreće, pa se tako nametnuo ispred daleko popularnijih sportova od gimnastike. Najmanje popularna kategorija, iako pojedinačno najveća s 258 sličica, su zastave.

Unicode je ove podatke prikupio iz javno dostupnih komunikacija, s društvenih mreža i sličnih izvora, i u pregled su uključili samo emotikone koji su u upotrebi najmanje godinu dana.