2021. godina kroz najčešće korištene emojije

92% korisnika Interneta u svijetu koristi emoji sličice za komunikaciju. Koje smo emotikone najčešće koristili ove godine, još jednom otkriva konzorcij Unicode

Sandro Vrbanus subota, 4. prosinca 2021. u 06:00

Po sve učestalijim pregledima godine na izmaku jasno je kako se bliži blagdansko razdoblje, obično mirnije kad je riječ o aktualnostima. Tako smo nedavno dobili pregled najčešće korištenih lozinki, a sada su na redu – emotikoni. Svoj tradicionalni pregled najčešće korištenih emoji sličica objavio je konzorcij Unicode, koji i brine o njihovoj standardizaciji.

Neobičan slučaj zvan 😂

Prema njihovim podacima, situacija na vrhu je uobičajena. Oko 5% svih emojija koji se na svijetu natipkaju (a takav oblik komunikacije koristi čak 92% ljudi), čini jedan jedini emoji – lice koje plače od smijeha. Još jedna godina na prvom mjestu za ovaj emoji dolazi unatoč činjenici da ga je generacija Z označila kao "ne-cool", na užas nešto starijih milenijalaca ili boomera, kojima je on i dalje osnovni alat za izražavanje glasnog smijeha preko poruka.

Mladi na TikToku i drugim mrežama ovih dana, navodno, lice koje plače od smijeha (😂) zamjenjuju emotikonom mrtvačke glave (💀) i tako prenose poruku da su "umrli od smijeha". Unatoč tome, omiljeni plačući smiley i dalje je popularan u svijetu.

Sreća i ljubav

Nakon njega na Unicodeovoj ljestvici slijedi univerzalni simbol srca (❤️) s vrlo visokom frekvencijom korištenja, nakon čega dolazi do velikog pada. Svi ostali emotikoni koriste se značajno manje, a u opticaju su ih tisuće. Najkorištenijih 100 emotikona čini oko 82% ukupno podijeljenih emotikona u online komunikaciji.


Na prvih deset su mjesta tijekom ove godine, dakle, bili sljedeći simboli:

😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊


Unicode je podijelio i pobjednike u nekoliko zanimljivih kategorija.

Tijekom ove godine u kategoriji transporta pobjednik je raketa (🚀), kao najčešće korišteni dio tijela ističe se napregnuti biceps (💪), među biljkama prevladava buket cvijeća (💐), među životinjama leptir (🦋), a u kategoriji sporta najčešće se dijeli gimnastičar koji radi zvijezdu (🤸). Potonji je iznimno popularan kao izraz sreće, pa se tako nametnuo ispred daleko popularnijih sportova od gimnastike. Najmanje popularna kategorija, iako pojedinačno najveća s 258 sličica, su zastave.

Unicode je ove podatke prikupio iz javno dostupnih komunikacija, s društvenih mreža i sličnih izvora, i u pregled su uključili samo emotikone koji su u upotrebi najmanje godinu dana.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi