Gdje se mogu preko Interneta naručiti namirnice i kućne potrepštine uz uslugu dostave?

U vremenima kada je svima najbolje da ostanu kod kuće postavlja se pitanje kako doći do osnovnih namirnica poput hrane i higijenskih potrepština. Pronašli smo one koji u tome mogu pomoći

Sandro Vrbanus petak, 27. ožujka 2020. u 06:30

U situacijama poput aktualne, kada građani ne bi trebali napuštati svoje domove, doći će do izražaja sve prednosti online trgovine i kupovine na daljinu, uz usluge dostave do kućnog praga. Proteklih dana web trgovci bilježe porast prometa na svojim webshopovima, neki su prilagodili svoju ponudu, dok su drugi pokrenuli sasvim nove usluge dostave kako bi kompenzirali pad prodaje u fizičkim trgovinama.

Pobrojali smo na jednom mjestu trgovine koje vam mogu olakšati dugotrajnu izolaciju u kući dostavom namirnica i drugih kućanskih i higijenskih potrepština po koje obično odlazimo u kvartovske trgovine, supermarkete ili na tržnice.

eKupi

Internetska trgovina eKupi do sada je primarno prodavala neprehrambene proizvode, no s akcijom "Ostani doma" uvela je i internetsko naručivanje svih osnovnih namirnica i začina, napitaka, slatkiša te konzervirane hrane, gotovih jela i umaka.

Osim toga moguće je naručiti i dostavu opreme za bebe, higijenskih i kućanskih potrepština i brojnih drugih artikala koji bi mogli olakšati dugotrajni boravak u kući. Dostava je besplatna za sve narudžbe iznad 200 kn, a obavlja se najčešće u roku 24 sata od preuzimanja pošiljke u skladištu. Moguće je plaćanje i do 12 rata bez kamata, a tu su i popusti za neke korisnike, ovisno o vrsti kreditne kartice kojom plaćaju.

Konzum Klik

Konzum nudi kupovinu svih živežnih namirnica, kućanskih i higijenskih potrepština, te drugog neprehrambenog asortimana. Za narudžbe iznad 800 kuna dostava je besplatna, ali je dostupna samo na sljedećim lokacijama: Grad Zagreb s okolicom, Samobor, Velika Gorica, Zaprešić, Jastrebarsko, Dugo Selo, Brdovec, Rijeka, Opatija, Split, Zadar i Osijek s okolicom. Minimalni iznos narudžbe je 200 kuna, a najviša cijena dostave 30 kuna.

Internetska trgovina najvećeg domaćeg trgovačkog lanca zbog velike navale kupaca bori se s terminima dostave. Kako bi smanjili preopterećenost dostavnog sustava trenutačno mole kupce da naručuju pakete vrijednosti do 1.000 kuna, a termini za dostavu većinom su popunjeni i do 7 dana unaprijed.

Podravka

Prehrambena tvrtka iz Korprivnice nudi dostavu svojih unaprijed složenih paketa "za velike i male" ili samo "za velike". U njima se nalaze proizvodi asortimana Lino, Dolcela, Eva, te Podravkinih poznatih namirnica kao što su konzervirana hrana ili juhe u vrećici. Cijene paketa su 500 kuna za manji ili 800 kuna za veći.

Dostava se obavlja u suradnji s webshopom Hrvatske Pošte Žuti Klik uz očekivani rok dostave od 3 do 5 dana.

Žuti Klik

Webshop Hrvatske Pošte dostavlja i zimnicu, čajeve, namaze, med, vina, brašna, tjestenine, voće i povrće te druge prirodne proizvode koje proizvodi dvadesetak odabranih hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Stridon promet

Lanac trgovina Stridon promet uveo je uslugu dostave prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, pića, sredstava za čišćenje i higijenskih potrepština iz svojih dućana do kućnog praga. Dostavljaju unutar dva sata od narudžbe, minimalna narudžba je 200 kuna, a pokrivaju sljedeće gradove i mjesta: Zagreb, Sesvetski Kraljevec, Sveta Nedelja, Velika Gorica, Ivanić Grad, Vrbovec, Samobor, Velika Mlaka, Kutina, Novska, Glina.

Glovo

Mobilna aplikacija Glovo omogućava narudžbu hrane iz restorana, ali vam njezini dostavljači mogu do kućnih vrata dostaviti bilo što – namirnice iz trgovine, neprehrambene potrepštine, te bilo što drugo dostupno u dućanima koji rade. Cijena dostave kreće već od 5-10 kuna i ovisi o udaljenosti, a usluge Glovo dostavljača dostupne su u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Osijeku. Sve naručeno mora biti lakše od 9 kg i mora stati u kutiju veličine 40x40x30 cm, a dostava se obavlja u najkraćem mogućem roku.

Wolt

Kao reakciju na potrebe građana u vremenima izolacije i Wolt je krajem ožujka uveo mogućnost dostave namirnica iz dvaju trgovina i jedne mesnice u Zagrebu. Vrijeme dostave je obično oko pola sata, a za očekivati je da ćete namirnice prije dobiti ako ste u blizini Maksimira ili u Novom Zagrebu gdje su smještene spomenute trgovine. Narudžba se obavlja putem njihove mobilne aplikacije, a ostavljači će naručeno ostaviti ispred vaših vrata – bez međuljudskog kontakta.

Lonia

S namjerom podizanja zaštitnih mjera na višu razinu i pomaganja onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije, lanac trgovina Lonia i Sloga također je uveo dostavu. Njihove poslovnice nalaze se u Zagrebu, Bjelovaru, Sisku, Kutini, Đurđevcu, Koprivnici, Petrinji, Popovači, Ivanić Gradu, Novoselcu i Dugom Selu. Dostava se obavlja dan nakon narudžbe, izuzev vikenda, a plaćanje je gotovinsko.

Bazzar.hr

I ova domaća internetska trgovina priključila se inicijativi #ostajemdoma i omogućila kupovinu i dostavu osnovnih namirnica, higijenskih potrepština, sredstava za čišćenje kao i odabranog asortimana hrane i pića hrvatskih OPG-ova, u cijeloj Hrvatskoj.

Uje

Ova web trgovina, među ostalim, omogućava da jedna osoba kupi, a druga osoba na sasvim drugoj adresi primi robu. Ova se mogućnost često koristi za dostavu paketa starijim osobama koje sada žive u samoizolaciji.

Paket namirnica "Moja špajza" košta 749 kuna, dostava se obavlja unutar 72 sata i besplatna je u cijeloj Hrvatskoj.

Pivo i alkohol

Varionica craft brewery dostavlja pivo na kućni prag uz beskontaktnu naplatu na području cijele Hrvatske. Javiti im se potrebno telefonski ili mailom, odabrati željenu kombinaciju piva iz ponude, a dostava potom stiže u najkraćem roku.

Craft pivovara The Garden Brewery kroz svoj The Garden Shop nudi besplatnu dostavu piva iz svoje ponude.

Ponudu raznih craft piva i drugih alkoholnih pića možete provjeriti i na ostalim webshopovima s dostavom na području cijele RH: Vrutak, eCuga.com, Beershop.hr, Promili.hr, Rakije PerkovićMIVA Galerija vina, Pitomačka Pivovara

Tržnice i OPG-i

Mnogim Hrvatima omiljeno mjesto za nabavku svježih namirnica, gradske tržnice, od ovoga su tjedna privremeno zatvorene. Mnoge od njih diljem države organizirale su se i nude dostavu proizvoda tamošnjih lokalnih OPG-ova. Na internetskim stranicama svojih lokalnih tržnica često ćete pronaći i kontakte obližnjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od kojih možete nabaviti hranu.

Proguglajte najbližu tržnicu, pronađite lokalnog domaćeg proizvođača koji nudi dostavu i podržite tako domaću proizvodnju. Donosimo za početak nekoliko korisnih linkova: