Uber u Londonu planira elektrificirati flotu, a troškove toga će dijelom platiti – putnici

Kako bi svojim vozačima partnerima financijski olakšali planirani prelazak na 100% električna vozila, Uber će u Londonu uvesti dodatnu naknadu na redovnu cijenu vožnje

Sandro Vrbanus utorak, 23. listopada 2018. u 19:00

Uber, nakon što je spasio svoju licencu za rad u Londonu, u tom će gradu veliku flotu vozila vrlo brzo početi elektrificirati. Plan kompanije je da svi njihovi partneri vozači u britanskoj prijestolnici u skorije vrijeme napuste prvo dizelske automobile, pa zatim do 2020. godine prijeđu na hibridna ili električna vozila, dok bi 2025. godine baš svaki Uberovac u Londonu morao prijevoz putnika obavljati isključivo vozilom na 100% električni pogon.

Kako bi se ovaj plan zaista i ostvario, vozačima će biti potrebno financijski pripomoći da si priušte nadogradnju s klasičnog vozila na električno. U tom smjeru ide odluka koju je u utorak obznanio CEO kompanije Dara Khosrowshahi prilikom posjeta Londonu. On smatra da bi u ostvarenju ovih ambicioznih ekoloških ciljeva trebali sudjelovati i sami putnici, korisnici Uberovih usluga.

U Londonu će, tako, već od sljedeće godine na svaku cijenu vožnje krajnjem korisniku biti pridodan trošak od 15 penija po milji (preračunato, oko 0,8 kuna po kilometru). Tako prikupljena sredstva stvorit će fond vrijedan oko 200 milijuna funti iz kojeg će se vozačima sufinancirati kupnja električnih automobila. Vozač koji vozi prosječnih 40 sati na tjedan u dvije bi godine mogao u obliku ovakvog poticaja dobiti 3.000 funti, procjenjuju iz kompanije.

Uber u Londonu ima oko 45 tisuća partnera vozača, od kojih se vjeruje da će polovici trebati ovakvi financijski poticaji za obnovu i elektrifikaciju voznog parka. Britanska je vlada, inače, nedavno smanjila vlastite poticaje za kupnju električnih vozila s 4.500 na 3.500 funti i potpuno ukinula poticaje za hibride, što nije naišlo na odobravanje automobilske industrije i kupaca, među kojima su bili i brojni Uberovi vozači.