Googleov inženjer o razvijanju AI-ja: 'Nismo u poziciji pobijediti'

Googleov softverski inženjer, Luke Sernau, napisao je u internom dokumentu da Googleov glavni konkurent za razvijanje AI-ja nije OpenAI, već zajednica otvorenog koda

Matej Markovinović ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u 11:20
📷 Foto: Unsplash, Mitchell Luo
Foto: Unsplash, Mitchell Luo

Zbog masovne popularnosti ChatGPT-a i činjenice da su ga „veliki igrači“, poput Microsofta, odlučili integrirati u svoje proizvode, Google je predstavio Bard. Podsjetimo, radi se o AI chatbotu koji za komunikaciju s korisnicima vuče svježe podatke izravno s weba.

Iako Bard na papiru zvuči kao ozbiljan konkurent ChatGPT-u, Googleovi zaposlenici sumnjaju u njegov uspjeh. Jedan od njih je i softverski inženjer Luke Sernau, koji je još početkom travnja u internom sustavu tvrtke objavio dokument u kojem navodi da Google nije u poziciji za „osvajanje ove utrke u naoružanju“, piše Fortune.

Naime, Sernau se požalio na činjenicu da je Google prvenstveno fokusiran na rivalstvo s OpenAI-jem, kreatorom ChatGPT-a. To, prema njegovom mišljenju, negativno utječe na tvrtku, jer omogućuje drugim konkurentima da lakše napreduju „ispod radara“. Inženjer kaže da je glavni protivnik zajednica otvorenog koda, koja brže razvija umjetnu inteligenciju nego što to čine Google i OpenAi.

„Puno smo gledali preko ramena OpenAI-ja. Tko će prijeći sljedeću prekretnicu? Koji će biti sljedeći potez? Neugodna je istina da nismo u poziciji za pobijediti u ovoj utrci u naoružanju, a nije ni OpenAI. Dok smo se mi svađali, treća frakcija je tiho jela naš ručak“, navodi Sernau u dokumentu kojeg je objavio SemiAnalysis.

Istaknuo je da zajednica otvorenog koda razvija AI modele i alate koji su brži, jeftiniji i lako prilagodljivi svakom klijentu. Tajnog sastojka, kako kaže Sernau, nema. Jedino što mogu se nadati da će Google naučiti od onih što rade izvan okvira njihove tvrtke. Upozorio je, također, da će današnje greške imati velike posljedice u budućnosti.