Imate ideju kako AI učiniti etičnom, sigurnom i pravednom? OpenAI nudi milijun dolara za prijedloge

Organizacija koja stoji iza sustava ChatGPT i DALL-E otvorila je javni poziv za "demokratizaciju" umjetne inteligencije i rješavanje nekih od najvažnijih etičkih pitanja. 10 prijedloga dobit će po 100.000 dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. svibnja 2023. u 14:10

OpenAI, organizacija koja je stvorila najmoćniji jezični model umjetne inteligencije i nedavno pozvala na uvođenje bitnih mjera za nadzor još moćnijih modela, otvorila je javni poziv za sve koji žele sudjelovati u procesu "demokratizacije" te tehnologije. Svjesni su, kažu, da svijetu trebaju jasne smjernice u razvoju umjetne inteligencije, svojevrsni vodič za ponašanje u određenim situacijama i etičke odrednice koje će se slijediti, kako bi razvoj napredne tehnologije, pa i moguće opće umjetne inteligencije (AGI) bio siguran za čovječanstvo.

Deset dobitnika podijelit će iznos

Pod kojim uvjetima će AI moći kritizirati javne osobe, ako u svijetu vladaju oprečna mišljenja o njima? Kako će suprotstavljeni stavovi biti prikazani u tekstu koji AI piše? Hoće li AI morati predstavljati prosječne stavove ljudi cijelog svijeta, samo određene zemlje ili će pratiti demografske odrednice pojedinog korisnika? To su samo neka od pitanja koja su i dalje otvorena, a za koje OpenAI traži pomoć javnosti.

Zbog toga su otvorili javni poziv i izdvojili milijun dolara za one koji ponude najbolja rješenja. Na ovim stranicama tvrtke, organizacije, timovi ili pojedinci mogu poslati svoje prijedloge za metode i prakse rješavanja ključnih pitanja u razvoju umjetne inteligencije. Prilikom prijave bit će potrebno detaljno obrazložiti svoj plan, odgovoriti na nekoliko bitnih pitanja te pokušati pokazati koji bi bio najbolji način za demokratsko rješavanje otvorenih problema.

Neka od pitanja, na koje će se na ovaj način pokušati naći odgovor, istaknuta su u okviru uz tekst. No, od specifičnih odgovora na ta pitanja, više će se vrednovati napredak u procesu, koji bi na demokratičan, etičan i siguran način doveo do njihovog rješavanja.

Ta će organizacija odabrati deset najboljih prijava i predlagateljima dodijeliti po 100.000 dolara za testiranje svojih ideja. Očekivat će se implementacija prijedloga i izrada dokaza koncepta, uz barem 500 sudionika, kao i izrada zaključnog izvješća najkasnije do 20. listopada. Rok za prijavu ideja je 24. lipnja, a dobitnici navedenih novčanih iznosa bit će objavljeni 14. srpnja.