Osim za tekst i slike, OpenAI sada ima i generator za 3D modele

Organizacija koja se bavi umjetnom inteligencijom predstavila je prvu verziju svojeg sustava Point-E, koji na temelju tekstualnog zadatka vrlo brzo stvara trodimenzionalne modele

Sandro Vrbanus srijeda, 21. prosinca 2022. u 19:38

Ovoga mjeseca pozornost velikog dijela tehnološke, ali i one mainstream javnosti, usmjeren je na napredak umjetne inteligencije u području razumijevanja i sinteze prirodnog jezika. To se zbilo zahvaljujući predstavljanju chatbota ChatGPT, koji može pisati tekstove (čak i na hrvatskom), odgovarati na upite, stvarati programski kod na zahtjev i odrađivati slične zadatke – vrlo brzo i zapanjujuće kvalitetno.

DALL-E za 3D

Ista organizacija koja je izradila taj sustav, OpenAI, ovoga je tjedna otkrila i prvu verziju sličnog AI modela, no ovaj umjesto teksta, ili slika kao DALL-E, stvara trodimenzionalne modele. Sustav radi na isti način: uzima zadatak napisan prirodnim jezikom i interpretira ga kao "oblak piskela" u tri dimenzije. Takva metoda omogućila je vrlo brzu i računalno učinkovitu realizaciju 3D modela. OpenAI kaže da većinu zadanih modela mogu automatizirani nacrtati u jednoj do dvije minute, korištenjem samo jedne grafičke kartice (primjerice modela Nvidia V100).

Brzina i efikasnost najveća su prednost sustava Point-E. Nakon što njegovi algoritmi protumače što korisnik želi dobiti, pa stvore "oblake točaka", dodatni sustav iz njih stvara prave 3D mreže ("mesh"), kakvi mogu dalje biti korišteni u softveru za obradu 3D modela, pa i za 3D ispis.

OpenAI također priznaje da je sustav daleko od savršenoga. Može, kažu, ponekad izostaviti dijelove modela, kreirati izobličene objekte, krivo protumačiti zadatak i slično. No, odlična je početna točka za daljnji razvoj tehnologije, koja bi trebala uštedjeti na vremenu mnogim 3D modelarima, a u nekoj daljoj budućnosti i arhitektima ili animatorima.

Sustav za stvaranje 3D modela iz teksta ove je godine predstavio i Google. Naziva se DreamFusion, a radi na potpuno drugačijem principu od ovoga. Prva verzija OpenAI-jevog sustava Point-E dostupna je kao softverska biblioteka na Githubu, a u obliku znanstvenog rada i na repozitoriju Arxiv.

Hitna, motocikl, pas, gitara, laptop, stolna lampa: kako ih vidi Point-E
Hitna, motocikl, pas, gitara, laptop, stolna lampa: kako ih vidi Point-E