Stiže mogućnost generiranja AI slika izravno iz Google tražilice

Googleova značajka pretraživanja koju pokreće umjetna inteligencija, SGE (Search Generative Experience), jučer je dobila nove funkcionalnosti - omogućuje stvaranje slika izravno iz tekstualnog upita

Tomislav Stanković petak, 13. listopada 2023. u 17:16
📷 Image: Agnieszka Boeske, Unsplash
Image: Agnieszka Boeske, Unsplash

S obzirom da je Microsoft još u ožuku ponudio mogućnost izrade slika iz Bing Chata pomoću DALL-E modela, ne iznenađuje da je i Google krenuo u tom smjeru, prenosi The Verge.

Korisnici koji su se uključili u SGE program moći će stvarati AI slike izravno iz standardne trake za pretraživanje. S ovom značajkom generiranja slika pomoću umjetne inteligencije bit će moguće unijeti upit koji opisuje sliku koja se želi generirati, a SGE će tada vratiti četiri rezultata. Svaki od tih rezultata može se preuzeti kao .png datoteka ili se upit može dodatno urediti za bolje rezultate. Ovu novu značajku pokreće Google Imagen model text-to-image, navodi TechCrunch.

SGE program

Hema Buduraju, direktorica odjela za upravljanje proizvodima u Googleu, u blog postu, naglašava da tvrtka nastoji biti odgovorna kod generiranja slika, stoga svaka slika napravljena pomoću SGE-a trebala bi imati metapodatake i ugrađeni vodeni žig koji označava da je stvorena uz pomoć umjetne inteligencije. Tijekom trenutne početne faze Google neće dopustiti izradu slika za upite koji uključuju značajne pojedince iz stvarnog života.

Korisnici će moći generirati slike izravno u Google slikama, na način da se traku za pretraživanje upiše što se na slici treba nalaziti i prepustiti Googleu da generira sliku temeljem toga. Zatim se uz pomoć Google Lensa na toj generiranoj slici pronalazi stvarni proizvod temeljem umjetno generirane slike, koji mu je što sličniji, prenosi Engadget.

Druga značajka koja se temelji na sposobnosti SGE-a služi kao pomoć pri pisanju tekstova, gdje će biti moguće prilagoditi ton pisanja i dužinu teksta.

Naravno, postoje ograničenja ovih funkcionalnosti, a glavno je je to što se za korištenje ovog alata potrebno prijaviti u Google Labs i uključiti se u SGE program. Također, nove značajke zasad će biti dostupne samo unutar SAD-a i to na engleskom jeziku, za korisnike starije od 18 godina.

Google je svjestan da je još uvijek potreban razvoj ovih alata i baš zato im je moguće pristupiti isključivo putem Google Search Labsa. Obje značajke trebale bi se proširiti na širu korisničku bazu tijekom sljedećih tjedana.