Umjetnom inteligencijom osnaženi Bing sada nudi i generiranje ilustracija

Iako je malo tko vjerovao da će se do dogoditi, Microsoft je svojim Bingom u proteklim tjednima značajno nadmašio Google – ne samo da imaju bolji chatbot, nego i AI s više funkcija

Sandro Vrbanus srijeda, 22. ožujka 2023. u 16:35

Tek što je Google lansirao svoj, i dalje manjkavi, AI chatbot Bard i učinio ga dostupnim tek dijelu svojih korisnika, na taj potez Microsoft je odgovorio implementacijom sustava DALL∙E u svoju tražilicu Bing. Za razliku od Googlea, Microsoft je svoj AI chatbot, pogonjen jezičnim modelom GPT-4, otvorio baš svima koji koriste novi preglednik Edge, a uključena je i podrška za manje-više sve jezike, uz funkcionalnosti programiranja. Sada na se na to nadograđuje i mogućnost besplatnog stvaranja ilustracija – sve unutar tražilice Bing.

Bing prešišao Google

Iz Microsofta kažu kako je chatbot u Bingu veliki hit i da je do sada već dobio preko 100 milijuna upita. Nova funkcija, Bing Image Creator, trebala bi doprinijeti njegovoj još većoj popularnosti, s obzirom da iza nje stoji isto tako popularni generativni model DALL∙E. Slike su ionako jedna od najtraženijih kategorija na internetskim tražilicama, a s novim dodatkom Bing ih može ne samo pronaći na webu, već i stvoriti na temelju opisa.

Za korištenje ovog sustava potrebno je posjetiti ovu adresu, pod uvjetom da ste si već osigurali pristup novom Bingu, naravno – sve kroz posljednju verziju preglednika Edge, bilo na desktopu ili mobilnom uređaju.

Nakon zadavanja tekstualnog "prompta" (za sada samo na engleskom jeziku), potrebno je pričekati nekoliko trenutaka (ili minuta, ovisno o gužvi), i dobit ćete svoje umjetnom inteligencijom generirane ilustracije, u četiri verzije. Vrijeme čekanja moguće je skratiti, s 10 "boost" žetona koji će biti dodijeljeni svakom korisniku jednom tjedno. Te žetone moguće je i zaraditi češćim korištenjem tražilice Bing.

Neki od primjera slika dobivenih kroz Bing Image Creator
Neki od primjera slika dobivenih kroz Bing Image Creator