Netflix vratio 2,4 milijuna pretplatnika i najavio kada će zabraniti dijeljenje lozinki

Bliži se trenutak u kojem će Netflix aktivirati svoju planiranu zaštitu protiv dijeljenja lozinki s obitelji i prijateljima. Dogodit će se to početkom sljedeće godine, ali i dalje nema tehničkih detalja

Sandro Vrbanus srijeda, 19. listopada 2022. u 21:29

Netflix je objavio svoje najnovije kvartalne rezultate i još jednom se očitovao o najavljenoj skoroj zabrani dijeljenja lozinki s obitelji i prijateljima izvan matičnog kućanstva. Kao prvo, izdvojimo one pozitivne vijesti za ovaj streaming servis: u trećem su tromjesečju ove godine povećali broj pretplatnika za 2,4 milijuna, što im je donijelo porast prihoda od 5,9%. Time je zaustavljen negativni trend i nadmašena su očekivanja – kompanija je za Q3 bila postavila cilj od milijun novih pretplatnika.

Povećanje je, kažu, došlo većinom izvan domaćeg tržišta, a generirano je povećanom ponudom originalnog sadržaja i popularnih serija i filmova. Sada ovaj servis bilježi 223 milijuna aktivnih pretplatnika, a do kraja godine očekuju dodati još njih 4,5 milijuna. Ove pozitivne vijesti pogurale su cijenu dionice naviše za čak 14%.

Jedan od generatora tog porasta trebala bi biti nova, jeftinija pretplata s uključenim reklamama, koja će početkom sljedećeg mjeseca biti dostupna na 12 najvećih tržišta. Osim toga, u Netflixu planiraju provesti u djelo svoj plan o zabrani dijeljenja lozinki s prijateljima i obitelji – o čemu već znamo mnogo, iako ne dovoljno.

Dijeljenje pristupa uz doplatu

Ovoga tjedna omogućili su tako pretplatnicima izdvajanje pojedinih korisničkih profila u nove pretplate, što je samo još jedan korak ka konačnoj zabrani. Ona bi na snagu, prema službenim informacijama, trebala stupiti početkom sljedeće godine. Do sada je testirana na nekoliko tržišta (Čile, Kostarika, Peru), a u principu funkcionira po principu otkrivanja lokacije na kojoj se račun koristi. Ako je riječ o drugom domaćinstvu, onom koje "posuđuje pristup", Netflix će ubuduće tražiti doplatu.

Ono što za sada ne znamo, jest kako će se točno tehnički ova mjera provoditi, odnosno kako će se izbjegavati dodatna naplata korisnicima za, primjerice, vikendice, ili onima koji često putuju. Isto tako za sada ne otkrivaju koliko će koštati dodavanje novog kućanstva na postojeću pretplatu.

I dalje misle ulagati u igre

Od ostalih noviteta, Netflix je najavio pokretanje novog studija za izradu igara. On će biti smješten u Finskoj, dok će potpuno novi odjel za igranje u oblaku biti pokrenut u Kaliforniji.

Povrh fokusa na igre, što je za Netflix novo područje, najavili su i da u budućnosti namjeravaju ostati vjerni svojem modelu "bingeanja", odnosno da će i ubuduće serije objavljivati odjednom, kako bi gledatelji mogli u komadu pogledati više epizoda.