Space Force: Netflix bi mogao "ukrasti" ime novih vojnih snaga SAD-u

Iako je ideja Svemirske vojske potekla od Donalda Trumpa, Netflix je odmah ugrabio priliku, snimio seriju istog naziva, a sada bi mogao dobiti i globalna autorska prava za ime Space Force

Sandro Vrbanus utorak, 9. lipnja 2020. u 15:07

Priču oko Svemirske vojske, koju je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo još u ljeto 2018. godine, pratili smo jer nas – ali i naše čitatelje – zanimaju teme vezane za svemir i vojnu tehnologiju. No, sada je došlo do toga da se ista tema provlači i kroz jednu drugu kategoriju o kojoj također često pišemo – streaming servise.

Naime, kada je Trump prvi puta najavio osnivanje šeste grane Oružanih snaga SAD-a, ekipa koja je stajala iza američke verzije serije Office, na čelu s glumcem Steveom Carellom i producentom Gregom Danielsom, odmah je "skočila" na tu ideju, prepoznavši potencijal za dobru humorističnu seriju. Dvije godine kasnije, SAD imaju svoj Space Force, a Netflix ima prvu sezonu istoimene serije, koja se već nekoliko tjedana nalazi pri vrhu po popularnosti.

Tko je bio prvi?

Hollywood Reporter sada doznaje da bi američka Svemirska vojska mogla "izgubiti svoju prvu bitku", onu za prava na naziv. Netflix je, u maniri prave globalne korporacije, već počeo osiguravati ekskluzivna prava na korištenje naziva Space Force u nekoliko dijelova svijeta, među kojima su već Europa i Australija, dok je američko Ratno zrakoplovstvo tek prijavilo ime za korištenje u SAD-u, ali nije dovršilo proces registracije.

Zastava i vrhovni zapovjednik "prave" Svemirske vojske
Zastava i vrhovni zapovjednik "prave" Svemirske vojske

To znači da bi Netflix mogao zaskočiti državu i osigurati prava na korištenje ovog naziva i na domaćem tržištu. Iako se domena streaminga TV serije i ratovanja u svemiru pretjerano ne preklapaju, moguće je predvidjeti da bi moglo biti određenih sporova. Na primjer, poželi li jedna strana prodavati majice s logotipom Svemirske vojske, a ona druga strana ima komercijalni "trademark" na to ime – moglo bi postati vrlo važno tko ga je prvi registrirao.

U SAD-u za ovo vrijedi pravilo da prava obično pripadaju onome tko je prvi u praksi koristio određeni naziv, a ne onaj tko ga je prvi najavio ili izmislio, a tu bi Netflix mogao imati prednost. Iz pravog Space Forcea za sada se nisu žalili na autorstvo, a tvorcima serije poželjeli su svu sreću u kreativnom izražavanju.