File Manager iz 90-ih našao se u Microsoft Storeu

Popularni upravitelj datotekama koji se prvi puta pojavio u Windowsima 3.0 sada se može vrlo jednostavno pokrenuti i unutar najmodernijih Windowsa

Sandro Vrbanus utorak, 5. veljače 2019. u 14:43

Microsoft je, izvještavali smo o tome još lani, iz ropotarnice povijesti izvukao izvorni kod File Managera te ga prilagodio za rad na modernijim operativnim sustavima. Ovaj je kod tada bio postavljen na GitHub pod Open Source licencom, pa je svatko tko je htio mogao nakratko se vratiti u doba Windowsa 3.0 i početak 90-ih godina prošlog stoljeća.

Čini se kako je interes za gotovo 30 godina starim upraviteljem datotekama bio dovoljno velik, pa su u Microsoftu odlučili File Manager ubaciti i u svoju službenu trgovinu aplikacija, Microsoft Store. To znači da će ga se moći u Windowse 10 instalirati s tek nekoliko klikova na ovoj poveznici.

File Manager bio je prvi upravitelj datotekama iz Microsofta zasnovan na grafičkom sučelju koje je zauvijek iz upotrebe izbacilo naredbeni redak DOS-a kad je riječ o pretraživanju sadržaja diskova. Prvi puta se pojavio u Windowsima 3.0, a danas ga se, eto, može instalirati i na bilo koje računalo s Windowsima 10, ali i na mnogo naprednije uređaje poput HoloLensa ili Surface Huba. Jedini zahtjev je da su Windowsi nadograđeni najmanje na Creators Update koji je izdan početkom 2017. godine.

Ovako izgleda File Manager u Windowsima 10
Ovako izgleda File Manager u Windowsima 10