Naplatna usluga YouTubea nikoga ne zanima

Samo pola godine nakon pokretanja, usluga YouTube Premium mogla bi se ugasiti a "ekskluzivni" sadržaji mogli bi postati besplatno dostupni svima

Sandro Vrbanus srijeda, 28. studenog 2018. u 15:34

Dugo je vremena YouTube najavljivao kako će uvesti mjesečnu pretplatu na neke ekskluzivne video sadržaje, te kako će novcem prikupljenim od zainteresiranih pretplatnika financirati one koji takve sadržaje stvaraju. I nakon mnogo najava takvu su uslugu pokrenuli u listopadu 2015. godine pod nazivom YouTube Red.

U lipnju ove godine usluga YouTube Red, koja je inače koštala 9,99 dolara, preimenovana je u YouTube Premium. Istovremeno je cijena za nove korisnike porasla na 11,99 dolara, a u nju su uključene i pretplate na glazbene sadržaje do tada dostupne kroz Google Play Music. Međutim, ideja o mjesečnoj pretplati za "ekskluzivne" video sadržaje poznatih YouTubera, čini se, nije zaživjela u potpunosti.

Američki mediji sada pišu kako bi početkom sljedeće godine, tek nešto više od pola godine nakon lansiranja, YouTube Premium mogao biti značajno izmijenjen. Sadržaj pod oznakom YouTube Originals koji se sada nalazi iza paywalla trebao bi tako početkom 2019. polako postajati dostupan za gledanje svima, bez plaćanja pretplate. Financirat će se, kao i svi ostali sadržaji na ovom servisu, reklamama, a do 2020. bi besplatnim trebao postati sav do sada naplatni sadržaj.

Namjera YouTubea je, prema službenoj izjavi, na ovaj način privući više gledatelja. No, prava je istina vjerojatno u tome da plaćanje pretplate ne zanima pretjerano mnogo ljudi pa je u kompaniji odlučeno da se napusti taj oblik monetizacije sadržaja. YouTube Premium mogao bi ostati na životu kao platforma za one koji ne žele gledati reklame, a nudit će, navodno, neke sadržaje prije nego oni postanu dostupni ostalim gledateljima.