YouTube ukida veliku većinu originalnog sadržaja koji je sam producirao

Unutar programa YouTube Originals mnogi su kreatori videa razvijali svoje serijale i originalne sadržaje, no vodstvo servisa odlučilo je ukinuti gotovo sve poticaje ovog tipa

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. siječnja 2022. u 06:00

U sklopu pokretanja naplatne usluge YouTube Premium prije više od tri godine, Googleov je video servis za jedinstvenu pretplatu bio nudio gledanje sadržaja bez reklama, reprodukciju na mobilnim uređajima i dok im je ekran zaključan te brojne ekskluzivne sadržaje, razvijene unutar programa YouTube Originals. Kako je vrijeme pokazalo da gledatelji nisu pretjerano zainteresirani za plaćanje pretplate da bi gledali video zapise odabranih autora, YouTube je svoje Originalse polako počeo seliti u besplatnu kategoriju.

Gasi se gotovo cijeli YouTube Originals

Iako program YouTube Originals postoji i duže, od 2016. godine, a kompanija u njega ulaže velik novac, plaća kreatorima, pa čak i glumačkim ili glazbenim zvijezdama da se njime bave, sve to nije im donijelo pretjerano velik uspjeh. Stoga ne iznenađuje odluka da će program YouTube Originals biti gotovo u potpunosti ugašen.

Ovu je odluku objavio poslovni direktor YouTubea Robert Kyncl. On naglašava kako je kroz godine njihov partnerski program rastao, broj autora koji dobro zarađuju od svojih videa nikada nije bio veći, pa su u vodstvu kompanije odlučili da će značajno smanjiti svoj angažman u programu YouTube Originals.

To znači da će unutar njega ostati tek program "Black Voices" i "YouTube Kids Funds", potičući sadržaje koji promoviraju glazbene talente Afroamerikanaca i dječje programe, dok će svi drugi izgubiti financijsku potporu za stvaranje originalnog sadržaja.

Ova odluka popraćena je i objavom da će iz kompanije u ožujku otići Susanne Daniels, dosadašnja direktorica programa YouTube Originals.

Onima koji plaćaju 72 kune mjesečno za YouTube Premium i dalje na raspolaganju ostaje oveći katalog glazbe, uživanje u sadržajima bez prikazivanja reklama i reprodukcija sa zaključanih mobitela.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi