Dnevna doza ChatGPT-a: opet dostupan u Italiji, jednom Tajlanđaninu dao dobitne brojeve za lutriju

Vijesti vezane uz primjenu ChatGPT-a su postale svakodnevne, a među njima ponekad se nađe i kakva bizarnost, zabavni primjer ili pomalo uznemirujuća integracija s drugim tehnologijama

Sandro Vrbanus subota, 29. travnja 2023. u 12:38

Od svega po malo – tako bi se moglo opisati trenutačno stanje s novitetima vezanima uz ChatGPT, AI chatbot čija popularnost ne jenjava. Za početak, nakon nekoliko tjedana blokade talijanski su regulatori zaključili da je OpenAI razjasnio sve njihove zabrinutosti i nedoumice. Kažu kako su pravila privatnosti sada dostupna prije nego se korisnici prijave na uslugu, a ugrađen je i alat za provjeru dobi korisnika. Slijedom toga – ChatGPT ponovno može slobodno raditi i na području Italije. Tim su rješenjem zadovoljni i organizacija koja ga je izradila i talijanske institucije.

Muko moja prijeđi na drugoga…

Portal Vice donosi priču o nekolicini radnika, koji su svoje poslove prebacili na ChatGPT. Jedan od njih, Kanađanin koji se bavi izvješćima, prezentacijama i pisanjem raznih dokumenata za fintech kompanije, priznao je kako mu ChatGPT danas odrađuje i do 80% posla. Zahvaljujući tom rasterećenju, uspio je pronaći vremena i za drugi stalni posao, pa je sada produktivniji i više zarađuje. Taj drugi posao je – pogađate – dobio pišući molbe upravo preko ChatGPT-a.

Naravno, u ovome nije jedini. Isti portal pričao je i s jednim softverskim inženjerom iz velike IT kompanije. Za njega chatbot piše dokumentaciju, upute za kolege, macro naredbe za Excel te općenito skraćuje dugotrajne i zamorne poslove.

Dobitni brojevi

S drugog kraja svijeta, stiže malo bizarnija priča. Jedan se Tajlanđanin "proslavio" na TikToku svojim pothvatom – nizom samo njemu znanih pitanja od ChatGPT-a je dobio kombinaciju brojeva za lutriju. Uplatio je listić s tim brojevima, a kombinacija se pokazala dobitnom. Doduše, zarada je iznosila samo oko 53 eura, no poduzetni igrač nastavlja pokušavati doći i do većeg dobitka. Pokušat ćemo i mi – tko zna, možda sljedeću vijest od ChatGPT-u napišemo s nove vikendice na Maldivima…

Korisno i jezivo

Naposlijetku, ovoga se tjedna pojavio i prvi autonomni robot s ugrađenim ChatGPT-jem. Njega su osmislili stručnjaci tvrtke Levatas, koristeći poznatog robotskog psa Spot Boston Dynamicsa. Njihov robot sada može zaprimati glasovne naredbe, odgovarati na njih, izvršavati zadaće te izvještavati o obavljenom poslu – sve kroz komunikaciju prirodnim jezikom. Integracija AI-a i robotike čini se logičnom i vrlo upotrebljivom, ali na prvu ipak ostavlja dojam da je robot koji nas uistinu razumije donekle zastrašujuća pojava.

Uostalom, pogledajte i sami kao to funkcionira, u priloženom kratkom videu.