Na Marsu snimljen "znak Zvjezdane flote" iz Zvjezdanih staza

Iako izgledom neodoljivo podsjećaju na znak Federacijine Zvjezdane flote, ovi otisci na Marsu imaju dobro istražen uzrok – sve druge sličnosti su slučajne

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 13:00

Prošloga tjedna objavljene su nove snimke površine Marsa snimljene iz NASA-ine letjelice Mars Reconnaissance Orbiter koja se nalazi u orbiti ovog planeta. HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kamera inače snima oko 50 tisuća fotografija površine Marsa svake godine, a nekoliko novih izazvalo je pozornost geekovske publike i ljubitelja SF-a.

Naime, na njima su vidljivi otisci na površini Marsa koji podsjećaju na znak Zvjezdane flote iz popularnog znanstveno-fantastičnog serijala Zvjezdane staze. Dakako, riječ je tek o vrlo zanimljivoj i zabavnoj podudarnosti koja sa serijalom nema nikakve izravne veze – znanstvenici su odmah objavili i pojašnjenje u kojem opisuju kako su ovi "Starfleet znakovi" nastali.

Prije mnogo vremena na površini Marsa, na ravnici nazvanoj Hellas Planitia unutar velikog kratera na južnoj polutci Marsa, postojale su velike pješčane dine. Kao i na Zemlji, imale su oblik polumjeseca jer su ih oblikovali vjetrovi. Potom je u jednom trenutku došlo do erupcije vulkana, pa je lava krenula teći tim krajem, prirodno zaobilazeći dine – koje su tako ostavile otisak oblika deformiranog polumjeseca jednom kada se lava skrutnula.

Oblik koji danas vidimo naziva se još i otisak dine i znanstvenicima je vrlo poznat, a činjenica da izgleda kao nešto ljudski stvoreno stoljećima kasnije samo je slučajnost – i povod za internetsku zafrkanciju.