U Danskoj pokrenuta politička stranka koju vodi umjetna inteligencija

Sintetička stranka prva je politička stranka na čijem je čelu računalni AI program. Cilj im je predstaviti politike koje stvara umjetna inteligencija i tako dobiti glasove na predstojećim izborima

Sandro Vrbanus utorak, 18. listopada 2022. u 06:00

U Danskoj se sljedećega mjeseca održavaju parlamentarni izbori, a prvi puta birači će u toj zemlji, ali i bilo gdje u svijetu, moći glasati za stranku čiji čelnik nije čovjek. Naime, u svibnju ove godine osnovana je Sintetička stranka (Det Syntetiske Parti), u čijem opisu stoji da je riječ o antipolitičkoj organizaciji vođenoj umjetnom inteligencijom. Kao osnivač upisana je umjetnički kolektiv Computer Lars te neprofitna umjetničko-tehnološka zaklada MindFuture Foundation.

Nešto je umjetno u državi Danskoj?

Najistaknutiji lik Sintetičke stranke je njezin "vođa" Leader Lars, programiran na politikama danskih malenih, rubnih stranaka, koje su postojale od 1970-ih godina na ovamo. Kao takav, trebao bi predstavljati oko 20% Danaca koji u pravilu ne izlaze na izbore. Budući da to zakonom nije dozvoljeno, Leader Lars neće biti istaknut kao kandidat na izbornim listama, no članovi stranke će biti – a oni će, uđu li u parlament, slijediti njegove upute.

Sintetička stranka ima i svoj web, na kojem objavljuju program i razne druge obavijesti. Ilustriran je, prigodno, ilustracijama koje je također stvorila umjetna inteligencija. S vođom stranke javnost može popričati i na Discordu, gdje je uobličen u chatbot (osim na danskom, upite prihvaća i na engleskom jeziku, no odgovara samo na danskom). Njegovi stranački kolege kažu da će sve interakcije s ove platforme iskoristiti za fino podešavanje Leadera Larsa, kako bi on što bolje odražavao stavove svojih potencijalnih birača. "Svaki puta kada s njime razgovarate, i vi sudjelujete u razvoju njegove umjetne inteligencije", poručio je jedan od pokretača ove stranke.

Zalažu se za univerzalni dohodak

Jedna od zanimljivih inicijativa, za koje će se DSP zalagati ako uđu u parlament, uključuje univerzalni osnovni dohodak za sve stanovnike u iznosu od 100.000 kruna (otprilike toliko kuna) na mjesec. To bi bila više nego dvostruka trenutačna prosječna plaća u Danskoj, svima, čak i ako ne rade. Osim toga, stranka se zalaže i za stvaranje nove institucije u vladi, koja bi se bavila Internetom i IT-om te funkcionirala na razini ministarstva.

Posebnost sintetičkog pristupa stvaranju zajedničke politike je, kažu Danci, i mogućnost da se neke od njih međusobno pobijaju – odnosno da se ista stranka nominalno zalaže za međusobno suprotstavljene politike. Morao priznati da nama, naviknutima na domaće političare, ovo baš i nije toliko čudno... DSP prvo mora prikupiti 20.000 potpisa, a tek onda će moći i službeno predati kandidaturu.