Unaprijeđena verzija "nepromašivog" košarkaškog koša

Karantena je dovela do mehaničkog koša s konkavnom pločom koji je značajno olakšavao ubacivanje lopte u njega. Produžena karantena, pak, izrodila je robotizirano rješenje

Sandro Vrbanus srijeda, 13. svibnja 2020. u 07:00

Sjećate li se vijesti o inženjeru koji je osmislio koš koji je gotovo nemoguće promašiti, a koju smo objavili prije dva tjedna? Za slučaj da ste propustili, možete je pročitati ovdje.

Iz tog projekta koša s drvenom konkavnom pločom koja usmjerava loptu prema cilju izrodila se još jedna, daleko kompliciranija ali i efektnija ideja. Isti autor sada je na YouTube postavio video o nastanku unaprijeđene verzije košta koji je nemoguće promašiti – ovoga puta u automatiziranoj verziji.

Robotsko zakucavanje

Za izradu ove ploče za koš Shane Wighton upotrijebio je tehnologiju računalnog vida koja "gleda" loptu, a potom sustav procjenjuje njezinu putanju. Netom prije nego lopta stigne do nje, elektronički kontrolirane robotske ruke okreću ploču (rotiraju je oko dvije osi i pomiču po trećoj naprijed-natrag) te je postavljaju u idealan položaj da bi se lopta od nje odbila – izravno u koš. Svaki put. Dovoljno je tek da "košarkaš" pogodi ploču iz bilo koje pozicije na terenu i po bilo kojim kutom. Cijeli proces izrade možete pogledati u videu:

Sustav se sastoji od tri motora koji kontroliraju tri robotske ruke, tanke i lagane ploče koja je tako maksimalno agilna, te Arduino pločice koja upravlja cijelim sustavom. Za računalni vid zadužene su kamere Microsoftovog Kinecta. Automatizirano prepoznavanje i procjena putanje lopte, izvođenje potrebnih kalkulacija te pomicanje ploče u traženi položaj traje tek 600 milisekundi, što je dovoljno da se ploča na vrijeme prilagodi i uputi loptu u koš.

Wighton pak kaže da je više vremena proveo na softverskom rješenju za ovaj koš nego na izradi hardvera. Riješivši izazove poput razlikovanja lopte od glave onoga koji je baca, došao je do funkcionalnog, gotovo nepromašivog koša.

Sustav još nije 100% nepogrešiv, ali je sasvim dovoljan da impresionira bilo koga tko ga vidi u akciji. A dok ovakva automatika "zakucava", igraču ostaje tek da pogađa ploču i u statistiku si upisuje – asistencije.