Znanost kaže: više emojija – više intimnih odnosa

Dvije su znanstvene studije pokazale kako ljudi koji češće komuniciraju emotikonima češće izlaze na spojeve i imaju u prosjeku više spolnih odnosa

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. u 13:18

Istraživači s američkog Kinsey instituta pozabavili su se omiljenom metodom komunikacije mladih, emojijima, te njihovom povezanošću s uspjehom kod potencijalnih partnera. Proveli su dvije studije i analizirali rezultate koji se mogu svesti na zaključak – oni koji češće komuniciraju emoji sličicama češće idu na spojeve, ali imaju i češće spolne odnose.

Znanstvenici su za potrebe ovog istraživanja analizirali frekvenciju korištenja emotikona s potencijalnim partnerima, stavove prema takvom obliku komunikacije, motive, te u konačnici rezultate u vidu većeg broja prilika za ostvarivanje emocionalnih i intimnih odnosa. Ispitanici, u ovom slučaju odrasle osobe bez partnera, koriste emojije kao zamjenu za verbalnu komunikaciju na društvenim mrežama, u aplikacijama za dopisivanje i traženje partnera, pokazale su ove studije.

Emojiji u pozitivnoj korelaciji sa seksom

U konačnici upotreba sličica umjesto riječi dovodi do lakšeg iskazivanja osjećaja, te pomaže u izražavanju i u izgradnji intimnijeg odnosa. Kao rezultat toga, dopisivanje kroz emojije češće dovodi do više prilika za izravne susrete u kojima potencijalni partneri mogu ispitati međusobnu privlačnost i kompatibilnost, zaključuju istraživači. Njihovi podaci pokazuju kako su emojiji postali važan čimbenik društvenog ponašanja u današnjem digitalnom svijetu kad je riječ o izražavanju emocija – pa tako, očito, i u zavođenju.

Studije su obuhvatile preko 5.300 slobodnih odraslih Amerikanaca, od kojih je 87% bilo heteroseksualno. Oni koji su se izjasnili kao česti korisnici emojija u proteklih su godinu dana bili na više spojeva i imali više spolnih odnosa od onih koji rjeđe posežu za ovakvom komunikacijom.

Istraživanje, nažalost, nije obuhvatilo pitanje koje to emojije potencijalni ljubavnici najčešće koriste da bi uspješno dospjeli "među plahte".