Snimljen prvi potres na Marsu

NASA-ina geološka sonda InSight koja snima atmosferu i kretanja tla na Marsu ovih je dana zabilježila i ono zbog čega je tamo poslana – prve znakove seizmološke aktivnosti tog planeta

Sandro Vrbanus srijeda, 24. travnja 2019. u 18:30

Maleni lander InSight koji je na Mars sletio u studenome prošle godine do sada je izrodio neke javnosti zanimljive rezultate. Već smo izvještavali o tome kako njegovi senzori šalju meteorološka izvješća s Marsa, bilježe neočekivane anomalije u tlaku tamošnje atmosfere, te snimaju zvukove marsovskih vjetrova. No, sonda InSight službeno se zove Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport – što bi značilo da ima zadatak snimati seizmičke događaje i na temelju njih dati podatke o aktivnosti površine ovog planeta i o sastavu njegove unutrašnjosti.

I upravo ono zbog čega je InSight poslan na Mars dogodilo se prvi puta 6. travnja. Tada je ova sonda svojim senzorima zabilježila prvi događaj koji bi se mogao okarakterizirati kao zemljotres (ili "marsotres"). NASA je seizmografom InSighta zabilježila vibracije tla. Kako bi ih se moglo prezentirati ubrzali su snimku događaja 60 puta i objavili snimku ovih zvukova.

Na snimci se čuju tri različite vibracije – one uzrokovane vjetrom, kretanjem robotske ruke sonde, te događaj koji je vrlo vjerojatno potres na površini Marsa. Ovo je prvi puta da je iz pozadinske buke izoliran ovakav događaj, što je označilo i početak nove grane istraživanja, tzv. marsovske seizmologije, poručio je Bruce Banerdt, vođa projekta u NASA-inom Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL).

Zanimljivo, prvi podaci iz seizmografa na Marsu slični su onima koje su zabilježili NASA-ini instrumenti na Mjesecu između 1969. i 1977. godine, koje su tamo postavili astronauti iz misija Apollo. Događaj od 6. travnja nije jedini koji je zabilježen, no znanstvenici i dalje rade na izoliranju i analizi još najmanje tri nedavno snimljena seizmička signala koji bi mogli označiti manje potrese površine Marsa.