Na GitHubu osvanuo "kod" Pfizerovog i Moderninog cjepiva za COVID-19

Reverznim inženjerstvom znanstvenici sa Stanforda dekodirali su mRNA lance koji se nalaze u cjepivima protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna

Sandro Vrbanus utorak, 30. ožujka 2021. u 14:33

Cjepiva s tehnologijom glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) jedno su od značajnijih postignuća moderne znanosti, a danas se aktivno koriste za cijepljenje protiv koronavirusa. Ovom tehnologijom izrađena su cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderne, o čemu ste sve već mogli čitati na našim stranicama.

Ova "digitalna cjepiva" u svojoj osnovi imaju lanac nukleotida koji tvori sintetičku molekulu glasničke mRNA s "uputama" ljudskom tijelu kako se boriti protiv virusa SARS-CoV-2. Kao takav, ovaj se lanac može i dekodirati – pokazali su to stručnjaci sa Stanforda koji su uspjeli reverznim inženjerstvom doći do informacije zapisane "A/T/C/G" kodiranjem u cjepivima Moderne i Pfizera.

Dio genetskog koda Pfizerovog COVID-19 cjepiva
Dio genetskog koda Pfizerovog COVID-19 cjepiva

Oni su se domogli malene količine cjepiva iz odbačenih, iskorištenih doza nakon cijepljenja, i provukli ih kroz sustav za sekvencioniranje. Cijeli su postupak detaljno opisali, a nakon toga na GitHub postavili dobivene rezultate – kompletan genetski kod mRNA lanaca iz ovih dvaju cjepiva.

Cjepiva nećete kodirati kod kuće

Korištenje ostataka cjepiva, kao i objavu niza nukleotida, odobrila je američka agencija za lijekove FDA, a ni proizvođači nisu imali ništa protiv. Tako sada na GitHubu, osim kodova za brojne open source programe, možemo pronaći i kod za open-source cjepiva.

No, za razliku od programskog koda, ovaj ne možete učitati u računalo niti vam on može poslužiti za izradu cjepiva u kućnoj radinosti. "Printeri" kojima bi se mRNA mogla ispisati ne postoje, a postupak izrade cjepiva, zaštitne lipidne ovojnice za molekule mRNA i drugih pomoćnih tvari iznimno je složen, skup i zahtjevan. Ono što možemo, jest gledati u objavljena 4284 znaka koja su ključna za svako od ovih cjepiva i diviti se postignuću moderne znanosti koja nam s time može spasiti život.