Apple će novi Mac Pro ipak proizvoditi u Teksasu

Tvornica u Austinu bit će mjesto gdje će se proizvoditi novi Mac Pro, jednako kao što je to bio slučaj sa svim inačicama ove linije od 2013. godine

Sandro Vrbanus utorak, 24. rujna 2019. u 06:00

Iako su zbog trgovinskog rata u Appleu bili najavljivali kako će novi Mac Pro, kolokvijalno poznat i kao ribež za sir, proizvoditi u Kini, ispostavilo se da tome ipak neće biti tako. Apple je objavio kako će, kao i do sada, Mac Pro na tržište stizati iz njihove tvornice u Austinu (američka savezna država Teksas).

Kao osnovni razlog za ovakvu odluku navedene su izmjene u federalnim carinskim odredbama u kojima su neke kritične komponente Maca Pro, a koje dolaze iz Kine, izuzete od plaćanja dodatnih carina. Osim kineskih, za najskuplju liniju Appleovih stolnih računala komponente će proizvoditi i preko deset američkih dobavljača. Dodatno, iz kompanije su se patriotski pohvalili kako će vrijednost domaćih, američkih komponenti u "ribežu" biti 2,5 puta viša nego što je to bila u njegovoj prethodnoj generaciji ("kanti za smeće").

I ovaj potez je u skladu s Appleovim ranijim najavama da će uložiti oko milijardi dolara u američku ekonomiju do 2023. godine, otvarajući nova radna mjesta kod mnogobrojnih dobavljača. Trenutačno, kažu, njihovo ulaganje u inovacije podupire 2,4 milijuna radnih mjesta u svih 50 saveznih država, uključujući 90 tisuća vlastitih zaposlenika.

Podsjetili su ovom prilikom i na nedavno uloženih 250 milijuna dolara u Corning.