Novi iPhonei stižu 12. rujna

Apple je poslao pozivnice za svoj najvažniji događaj godine – predstavljanje novih iPhonea koje će se održati u Apple Parku u Cupertinu za nešto manje od dva tjedna

Sandro Vrbanus petak, 31. kolovoza 2018. u 06:00

Najvažniji event Appleove poslovne godine, predstavljanje nove generacije uređaja zbog kojeg su postali najbogatija kompanija na svijetu, iPhonea, tradicionalno se održava početkom rujna. Ove godine kao datum za veliko predstavljanje odabrana je srijeda, 12.9., a događaj će započeti u 19 sati po hrvatskom vremenu.

U Steve Jobs Theateru u sklopu novog sjedišta kompanije, Apple Parka, posjetiteljima, zaposlenicima i novinarima bit će predstavljena vrlo vjerojatno tri nova iPhonea – dva nasljednika modela X s OLED zaslonima (mogućih naziva XS, X Plus ili neke slične kombinacije), kao i "jeftiniji" uređaj s LCD zaslonom. Sva tri nova modela trebala bi imati zaslon poput onoga na X-u, dakle od ruba do ruba, s prepoznatljivim notchem, Face ID autentikacijom korisnika putem lica, te bez fizičke Home tipke.

O šuškanjima oko novih modela iPhonea već smo višekratno izvještavali. Istovremeno bi Apple mogao predstaviti i novu generaciju MacBooka, Apple Watch 4. generacije, kao i nove iPad Pro modele. Prema dosadašnjem običaju nedugo nakon ovog događaja trebale bi javno postati dostupne i najnovije inačice iOS-a i macOS-a.

Pozivnica za ovogodišnje veliko predstavljanje ne otkriva previše – grafika koja prikazuje krug i tekst "Gather round" (okupimo se) referenca su na novo sjedište Applea, dok neki bakreno zlatnu boju teksta na pozivnici tumače kao naznaku dodavanja nove boje u ponudu flagship modela novog iPhonea. Kako bilo – do otkrivanja svih detalja trebamo pričekati tek još nešto manje od dva tjedna