Najskuplja digitalna pretplata ikad: 1.000 dolara mjesečno za kvačicu na Twitteru?

Twitter je posljednjih dana počeo slati obavijesti vlasnicima zlatnih kvačica, tj. verificiranih računa raznih kompanija i organizacija, da će ih zadržavanje te povlastice ubuduće skupo koštati

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. veljače 2023. u 10:54

Nova promjena u politici Twittera neslužbeno je najavljena ovoga tjedna. Uvođenje tri različite vrste "kvačica" prvo je bilo popraćeno negodovanjem zbog toga što svatko može kupiti nekad prestižnu plavu kvačicu, a oni koji je već imaju morat će plaćati osam dolara mjesečno kako bi je zadržali. No, sve to je ništa kad se usporedi s promjenom koja očekuje vlasnike novih, zlatnih kvačica.

Zlatna oznaka verificiranog profila na Twitteru je odnedavno rezervirana za kompanije, organizacije, medije i druge poslovne službene račune. Ona označava kako je riječ o pravom profilu tvrtke, a osim same kvačice, Twitter takve račune unatrag nekoliko tjedana ističe i kvadratnom profilnom slikom, nasuprot svim ostalima, okruglima. No, iako je zlatnu kvačicu mogla dobiti bilo koja potvrđena organizacija ili kompanija, za svoj glavni račun i one dodatne – privilegija će ih ubuduće skupo koštati.

Ponuda koja se ne odbija

Ovih dana nekolicina je vlasnika profila sa zlatnim kvačicama dobila obavijest o tome da se za njih sprema posebna ponuda, pretplata nazvana Organization plan. Unutar nje, korporacija bi zadržala verificirani zlatni račun, nove opcije "boostanja" objava, povećan doseg i slično – no, po cijeni od čak 1.000 dolara mjesečno. Dodatno, 50 dolara na mjesec imalo bi se platiti za svaki dodatni verificirani račun unutar iste organizacije.

Prema neslužbenim informacijama, ovakvu će "ponudu" uskoro dobiti svi vlasnici zlatnih profila, a oni koji se odluče ne prihvatiti je, ostat će bez privilegije zlatne kvačice i svega što takva razina pretplate omogućava. Naplata skupe pretplate kompanijama još je jedan način kojim novi vlasnik, Elon Musk, želi povećati prihode ove društvene mreže, koja trenutačno raznim vjerovnicima duguje preko 12 milijardi dolara.